Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja se zakuhala

Na što uopće Josipović misli kad govori o ustavnim promjenama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović u svom je predizbornom programu naglasak stavio na ustavne promjene.

Činjenica da niti premijer Milanović i niti itko od ministara iz SDP-a nije bio na predstavljanju programa Ive Josipovića čista je strategija. Osim što je prije par dana predao kutije s potpisima za Josipovićevu kandidaturu, čini se kako premijera niti njegovih ministara u kampanji Ive Josipovića neće biti, analiza je Mislava Bage za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najneizvjesniji predsjednički izbori Burna rasprava - Grabar Kitarović: Ja ne znam lagati; Josipović: Ja sebe ne smatram lašcem Slika nije dostupna Ustraje na njima Josipović: Hrvatskoj trebaju ustavne promjene

Očekivano je to - Vlada je nepopularna, premijer je nepopularan. Očito su stratezi u stožeru Ive Josipovića odlučili da uz njega moraju biti oni koji su trenutno u javnosti popularni - Mirela Holy, Josip Leko i ostale javne ličnosti koje će ga podržati u narednih 18 dana kampanje.

Ivo Josipović prvi je mandat dobio s programom Nova pravednost. A sada nudi ustavne promjene. Što to on točno nudi biračima?

U ustavnim promjenama koje nudi Josipović, ako prođu, mijenjao bi se cijeli model izbora saborskih zastupnika - 50 posto zastupnika biralo bi se u izbornoj jedinici, a drugih 50 posto preferencijalnim glasovima.

Ako prikupe 10.000 potpisa, građani bi mogli neku temu dovesti na raspravu u Hrvatski sabor.

Ustavne promjene podrazumijevaju i ukidanje županije te podjelu zemlje na 5-8 regija.

U ustavnim promjenama promijenila bi se situacija u kojoj se protiv nekog dužnosnika pokreće istraga istog trenutka predstoji mu suspenzija s dužnosti.

Tu su i 'nova ekonomija' koja bi se temeljila na zelenoj industriji te 'nova diplomacija' u kojoj bi težište bilo na gospodarstvu i energetici.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene