Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu u svojem uredu najbolje dočasnike i vojnike u 2016. te je tom prigodom istaknula kako su pokazali respektabilnu sposobnost i znanje, a podsjetila je i na temeljnu ideju Domovinskog rata - zajedništvo.


U prigodnom govoru predsjednica Grabar-Kitarović im je poručila kako čine kralježnicu Oružanih snaga i da su primjer znanja, sposobnosti, kreativnosti i motivacije koju one mogu ponuditi. "Ljudi su naše najveće bogatstvo, ali i vrijednost o kojoj moramo najviše skrbiti", istaknula je te izrazila zadovoljstvo što se ostvarila inicijativa za koju se najviše zauzimala - povećanje vojnog proračuna te što je konačno preokrenut trend pada vojnog proračuna od 2009. i ulaska Hrvatske u punopravno članstvo NATO-saveza.

Vezani članci Državni vrh raspjevan i u navijačkom raspoloženju u Lisinskom (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte kako kompletan državni vrh pjeva navijački hit "Neopisivo" Ante Gotovina (Dnevnik.hr) Ante Gotovina uputio upečatljivu poruku: ''Slobodni smo, sigurni i imamo razloga biti sretni, ali moramo zavrnuti rukave''

"Povećano ulaganje u obrambeni sektor zasigurno će omogućiti bolju skrb o ljudskim potencijalima Oružanih snaga. Nadam se da će i to biti dodatan polet za izvršavanje zadaća koje su pred vama, a nisu lake", poručila je hrvatska predsjednica. Podsjetila je da su narušene sigurnost i stabilnost u mnogim zemljama u okruženju, posebice na istoku i jugu Europe, a vjerojatnost sigurnosnih ugroza je u porastu.

"Svatko od vas ima specifičnu zadaću, ali je svaka jednako vrijedna, kako pripadnika Kopnene vojske, tako i Središnjice za komunikacije i informacijske sustave i zapovjedništva za potporu i svih ostalih", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Ipak, istaknula je, morate biti svjesni da će svaka od vaših grana morati nadograditi svoja znanja i sposobnosti u nacionalnom okviru i međunarodnom okruženju. Nekima od postrojbi dodijeljene su nove zadaće, primjerice pukovnija Vojne policije kojoj je jedna od dužnosti i pružanje pomoći Ministarstvu unutarnjih poslova u zaštititi državne granice u slučaju novoga migrantskog vala", podsjetila je.

Oružane snage RH sudjeluju u međunarodnim operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda, NATO-saveza i Europske unije te u svojem sastavu imaju međunarodno deklarirane snage. Takve zadaće će se usložnjavati i širiti, što je evidentno iz preuzetih obaveza sa zadnjeg NATO summita, istaknula je vrhovna zapovjednica. Takav opsežan angažman zahtijevat će dodatni angažman i prilagodbe Oružanih snaga, ali i MORH-a, u obliku modernizacije Oružanih snaga i odmicanju od korištenja istočnih tehnologija.

"Vrlo je važno i strateško vodstvo koje će odrediti hrvatske prioritete unutar međunarodnog okruženja. Očekujemo da će strateški okvir za vaše djelovanje biti dograđen donošenjem strategije nacionalne sigurnosti i zakona o domovinskoj sigurnosti, dva ključna dokumenta za čije je donošenje bilo krajnje vrijeme i koji će uvelike pridonijeti sinergiji napora unutar cjelokupnog sustava nacionalne sigurnosti", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Upozorila je kako su u nekim vojarnama uvjeti života i rada na granici održivosti te je istaknula kako se to mora promijeniti. "Drago mi je čuti da se neki projekti već pokrenuti iako je još puno posla", dodala je. "Nemojte posustati, budite i drugima primjer i nadahnuće. Današnji dan nije vrhunac vaše karijere, nego tek početak. Budite hrabri i kreativni, pokažite inicijativu i djelujte proaktivno", poručila je vojnicima i dočasnicima.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov istaknuo je da su rad i uspjeh u ispunjavanju zadaća glavni čimbenici napredovanja vojnika i dočasnika. Podsjetio je kako se izbor najboljih provodi od 2013. godine te da Oružane snage na taj način žele istaknuti najbolje pripadnike i predstaviti ih kao uzor ostalima i nagraditi za njihov rad i postignuća. "Među najboljima su i oni koji su sudjelovali u spašavanju života u iznimno složenim i opasnim situacijama te oni koji su ostvarili iznimne rezultate u sportskim natjecanjima, kao i oni koji pokazuju izvrsnost u vođenju", rekao je Šundov.

Istaknuo je kako je priznanje potvrda uspješnosti zaslužnima, ali i poticaj svima ostalima za daljnje usavršavanje u radu.

"U budućnosti su pred nama novi izazovi na koje možemo odgovoriti samo izvrsnošću i motivima koji nas vode da budemo najbolji. Upravo zbog toga Oružane snage imaju ugled u hrvatskom narodu i šire", poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov.

Dalibor Vondra, koji je proglašen najboljim dočasnikom, i Božana Barišić, koja je proglašena najboljom vojnikinjom u 2016., zahvalili su u ime nagrađenih. (Hina)