Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinje opća skupština

Predsjednica glavnom tajniku UN-a: ''Razmjena granica otvorila bi Pandorinu kutiju u bivšoj Jugoslaviji''

Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Antonija Guterresa (Foto: Ured Predsjednice)
Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Antonija Guterresa (Foto: Ured Predsjednice) Foto: Ured Predsjednice
Razmjena teritorija između Srbije i Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju na jugoistoku Europe, rekla je u ponedjeljak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu.

Predsjednica boravi u New Yorku povodom Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojoj će se obratiti u utorak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 70. zasjedanje Na 'povijesnu' skupštinu UN-a ide i Vesna Pusić Slika nije dostupna Opća skupština UN-a Grabar-Kitarović će posjet New Yorku iskoristiti za vertikalu Jadran-Baltik

U ponedjeljak se sastala s glavnim tajnikom te organizacije Antonijom Guterresom, s kojim je razgovarala o "situaciji na jugoistoku Europe, posebice o Bosni i Hercegovini, odnosima između Beograda i Kosova" te o tome što će Hrvatska kao "lider na tom području učiniti da bi pomogla u daljnjoj stabilizaciji stanja i rješavanju svih otvorenih pitanja".

"Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije", otkrila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Srbijanski državni vrh ranije je iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski dio južne Srbije, kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora. Tom se planu snažno protive Francuska i Njemačka, dok su SAD i nedavno Austrija istaknule kako bi mogle prihvatiti takvo rješenje.

Predsjednica je kritizirala ideju razmjene teritorija i na bilateralnom susretu s albanskim predsjednikom Hashijem Thacijem, koji je mijenjao mišljenje u vezi s tim.

Grabar-Kitarović dodala je kako je Guterresa zanimalo i što će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Europskom unijom te "kako ćemo to iskoristiti, i za sebe i za svoje susjedstvo".

Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Antonija Guterresa (Foto: Ured Predsjednice) Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Antonija Guterresa (Foto: Ured Predsjednice) Foto: Ured Predsjednice

Klimatske promjene

Predsjednica je prvog dana boravka u New Yorku nazočila otvaranju summita UN-a o klimatskim promjenama, pa je najavila da će glavna tema njezina govora pred Općom skupštinom biti vezana za klimatske promjene.

"Mislim da ne trebamo previše privatizirati pozornicu UN-a za neka bilateralna pitanja za koja smo odgovorni mi i naši susjedi, već govoriti o temama koje su bitne za cijelo čovječanstvo", rekla je Grabar-Kitarović, no dodala je kako će pritom "krenuti od lokalnih primjera".

Kao i prošle godine, predsjednica će svojim govorom pred Općom skupštinom upozoriti na zagađenje i zagrijavanje Jadranskog mora.

"Greta nas je danas upozorila, kao što ste vidjeli bilo je to vrlo, vrlo energično. Žalosno je da jedna djevojčica mora putovati dva tjedna brodom, a ne biti u školi, kako bi upozorila svijet na klimatske promjene i da će naša djeca i unuci biti užasno ljuti na nas ako uništimo ovaj jedini planet koji imamo", rekla je predsjednica referirajući se na govor tinejdžerske klimatske aktivistice Grete Thunberg.

Ona je u ponedjeljak otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, upitavši ih "kako se usuđujete?".

Vjerske slobode

Predsjednica je sudjelovala i na summitu o vjerskim slobodama.

"Treba reći, a to ljudi često krivo shvaćaju, da je upravo kršćanstvo najprogonjenija religija na svijetu i da dnevno 11 kršćana bude ubijeno u svijetu zbog svoje vjere", rekla je.

"Dakle, nemojmo razmišljati o nekim drugim vjerama kako bismo bili politički korektni, razmišljajmo jednako o svima, uključujući vlastitu vjeru", dodala je.

Sastanak s Googleom

Grabar-Kitarović izdvojila je i sastanak s potpredsjednikom Googlea, s kojim je dogovorila "daljnju suradnju oko inicijative Triju mora i digitalizacije cijelog prostora", posebice Hrvatske, njezinih otoka i drugih dijelova države.

Time će se "omogućiti digitalno školovanje, rad na daljinu, a to bi ljudima omogućilo da ostanu u Hrvatskoj i svakako dodatno osnažilo radna mjesta i povećalo plaće". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene