Ante Gotovina i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Ante Gotovina i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Antu Gotovinu i Mladena Markača.


U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljenog general-pukovnika Antu Gotovinu i umirovljenog general-pukovnika Mladena Markača, priopćeno je iz njezina Ureda.

Vezani članci Polaganje vijenaca u Kninu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 6 Grabar-Kitarović: "Političari se moraju suočiti sa sobom i pitati se jesu li učinili sve da Hrvatska bude bolja!" Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) “Oluja je izmijenila tijek povijesti i zbog toga se danas o njoj uči na američkim vojnim školama kao o akciji koja je dobro vođena, uvježbana, dobro opremljena i provedena ”

Iz Ureda su poručili i kako je odlikovano 14, promaknuto 96 (24 časnice i 72 časnika) te pohvaljeno 8 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Odlikovanja na prijedlog ministra obrane

Predsjednica je na temelju svojih ovlasti, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane donijela odluku o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske

Ukupno je odlikovano 14 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovan je brigadir Ivan Mihalina.

Redom bana Jelačića odlikovan je brigadir Damir Terzić.

Redom hrvatskog trolista odlikovani su brigadirka Senka Vučić, pukovnik Jurica Miškulin, pukovnik Tihomir Tomac i bojnik Goran Serenčeš.

Redom hrvatskog pletera odlikovani su brigadir Igor Tabulov-Truta i stožerni narednik Miran Bušnja.

Spomenicom domovinskog rata odlikovani su časnički namjesnik Dražen Klanjec i Stjepan Bušić.

Medalja „Iznimni Pothvat“ dodijeljena je skupniku Agimu Herjavecu, vojniku Goranu Kataleniću, vojniku Marinu Matijaku i vojniku Marku Marenjaku.

U čin brigadnog generala promaknuti su brigadir Ante Tolić i brigadir Željko Šikić, a u čin komodora promaknut je kapetan bojnog broda Milan Blažević.

Promaknuto je deset pukovnika u čin brigadira.

U čin brigadira promaknuti su pukovnici: Mile Baričević, Dalibor Benko, Dražen Galović, Ivan Jenjić, Tomislav Kaštelan, Petar Matanović, Goran Poljančić, Mario Raguž, Bruno Špoljar i Mile Valentić.

Promaknuto je 13 bojnika u čin pukovnika (od njih dvije bojnice u čin pukovnice).

Promaknuto je deset satnika u čin bojnika, jedan poručnik bojnog broda u čin kapetana korvete i tri satnika vojna specijalista u čin bojnika vojnog specijalista (od njih tri satnice u čin bojnice i tri satnice vojni specijalista u čin bojnice vojnog specijalista).

U čin viših časnika promaknuto je ukupno 37 časnika od kojih je osam žena.

Promaknuto je 34 natporučnika u čin satnika i jedan poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda (od njih 11 natporučnica u čin satnice).

Promaknut je 21 poručnik u čin natporučnika (od njih pet poručnica u čin natporučnice).

U činove nižih časnika promaknuto je ukupno 56 časnika od kojih je 16 žena.

Ukupno je pohvaljeno 8 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: brigadir Renato Zorić, brigadir Pavao Tokić, pukovnik Robert Poljak, pukovnik Miljenko Kundid, bojnik Branko Cikojević, bojnik Ivan Vukelić, satnik Robert Budimir-Bekan, časnički namjesnik Tihomir Usanović, priopćili su iz Ureda Predsjednice.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju