Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo savjete onih koji su to prošli

3 TJEDNA DO 'PAKLENOG' DANA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi maturante što bolje pripremili za jedan od najvažnijih ispita u njihovom životu, odlučili smo pitati one pred kojima su se ovi problemi našli prije godinu dana.

Jedan od najbitnijih, najstresnijih i najvećih razdoblja u životu svakog čovjeka je završetak srednje škole. Nakon niza godina provedenih u školskim klupama i druženja s prijateljima vrijeme je da srednjoškolci napuste ustanovu koju su godinama nazivali drugim domom i upute se u nepoznato.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) ''Previše je poklonjenih ocjena'' Rezultati mature loši zbog slabe pripreme? ''Žale se da nisu dobili upute, a dobili su ih 100. Treba sjesti i naučiti'' Romina Knežić o državnoj maturi (Foto: Dnevnik.hr) NEMA PREPISIVANJA Stižu stroža pravila za polaganje državne mature, doznajte što se sve promijenilo i koje su kazne

No prije nego se osamostale i postanu 'veliki' ljudi, potreban je još jedan korak - položiti državnu maturu.

Do mnogima jednog od najvažnijih ispita u životu koji će zasigurno odrediti smjer kretanja njihovog životnog puta maturante dijeli točno tri tjedna. Učenje i čitanje lektira na samom su završetku, zadaci iz matematike izlaze im na uši, a strani jezici su mnogima postali materinji ili ih manje znaju nego prije godinu dana. Nervoza i stres polako se uvlače u maturantsku svakodnevnicu.

Rezultati probnih ispita: Koji predmet ostaje najveći izazov maturantima?

Obvezni predmeti na ispitu državne mature kojeg polažu svi oni koji žele studirati na nekom od fakulteta u Republici Hrvatskoj su hrvatski jezik, matematika i strani jezik. Kako različiti fakulteti traže različite uvjete za upis tako su na državnoj maturi ponuđeni i mnogi izborni predmeti koje učenik bira ovisno o tome koje položene predmete na državnoj maturi fakultet koji je prijavio zahtijeva.

Iskustva bivših maturanata

Kako bi maturante što bolje pripremili, za jedan od najvažnijih ispita u njihovom životu odlučili smo pitati one pred kojima su se ovi problemi našli prije godinu dana. Sada brucoš na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Pavao Škoko Gavranović svoja iskustva s državne mature odlučio je podijeliti s maturantima.

"Prije same mature postojao je taj neki ne strah, koliko nekakva nesigurnost hoće li to sve biti baš onako kako su nam rekli. Kod mene osobno, ali i velikog broja mojih kolega bila je prisutna neka vrsta tjeskobe nastala utjecajem medija i strahom od nepoznatog. Puno smo pričali o maturi pa smo vjerojatno jedni druge uplašili", ispričao je Pavao za Dnevnik.hr te dodao da je taj osjećaj straha i tjeskobe u trenutku početka ispita iz državne mature u potpunosti nestao. "Matura nije bila teška, nije to bilo ništa ne riješivo. To je ispit napravljen upravo po mjeri učenika"

Pavao se pripremao za ispit iz hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika. Dok je za polaganje matematike potrebna hladna glava i koncentracija na brojeve, jer ne postoji zadatak bez rješenja, za hrvatski jezik je potrebno znanje iz gramatike i književnosti.

"Vjerujem da su svi maturanti već krenuli s iščitavanjem lektire. Potrebno je poznavati sadržaj i strukturu barem 70% srednjoškolske lektire. To će dati maturantima odlično predznanje i biti dobra priprema za esej koji nosi 50% ocijene, kao i za 70% ostatka ispita. Dovoljno za položiti državnu maturu", rekao je Pavao.

Engleski jezik, kaže Pavao, nije težak, te napominje da je ova generacija prva koja je strani jezik učila od prvog razreda osnovne škole. "Treba biti spreman na sve i možda ne bi bilo loše malo više vremena posvetiti širenju vašeg vokabulara"

Primjeri prošlogodišnjih pitanja iz mature svakako su dobro došli, a postoji i velik broj skripti koje su radili maturanti prijašnjih generacija koje mogu služiti kao odlična podloga za ponavljanje gradiva ili uvid u neke od najbitnijih detalja koji bi se mogli ponoviti na maturi.

"Preko tih pitanja učenici mogu steći dojam o tome kako izgledaju pitanja i što mogu očekivati kako bi se što bolje snašli", još je jedan od savjeta 19-godišnjeg Pavla.

Zadnjih 15 minuta

Pavao savjetuje svim ovogodišnjim maturantima da na maturu izađu mirne glave, jer sve odgovore već znaju.

"Ono na što treba posebno pripaziti je to da se zadnjih 15 minuta, neovisno o predmetu kojeg se polaže, i neovisno o popunjenosti ispita, krene ispunjavati listu za odgovore. Jer u suprotnom i ono što smo točno odgovorili neće biti priznato ako nije navedeno na listi."

"Ako naiđete na pitanje za koje vam se čini da ne znate odgovor, impulzivno odgovorite, ako imate sreće super, a ako ste nekada čuli išta o tom što vas već pitanje pita, onda ćete se toga prvog sjetiti. Ipak su pitanja na zaokruživanje, točan odgovor je napisan pred vama", savjetuje Pavao.

Još jedna bitna stvar koju maturanti moraju ponijeti sa sobom na polaganje ispita iz državne mature je osobna iskaznica ili putovnica te nekoliko kemijskih olovki. Pričanje i došaptavanje prilikom rješavanja ispita strogo je zabranjeno.

"Dobro se naspavajte prije ispita. Znanje koje imate je dovoljno. Za ovaj se ispit pripremate ne samo posljednje 4 godine već punih 12 godina", rekao je Pavao koji je uspješno upisao Pravni fakultet u Zagrebu.

Za tri tjedna položit ćete i taj ispit, a nakon objave rezultata znati ćete u kojem smjeru će vas život odnijeti. Ovo neće biti ni prvi, a ni posljednji ispit u vašem životu. Bit će ih još mnogo, kako onih na fakultetima, tako i onih u životu. Najbitnije je pristupiti svakom hladne glave, razmislitim razmotriti mogućnosti, a onda reagirati na način na koji mislite da je najbolji. Uvjeravamo vas da nećete pogriješiti. Kad svladate nekoliko ispita koje će život pred vas svakodnevno stavljati shvatit ćete da ste nepobjedivi i da sve možete, a ispit iz državne mature postat će lijepo sjećanje koje ćete zauvijek nositi sa sobom kojim god putem koračali. Maturanti, sretno!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene