Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U njemu su najslabiji

Rezultati probnih ispita: Koji predmet ostaje najveći izazov maturantima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvoreno učilište Algebra obradilo je proteklih deset dana gotovo šest tisuća probnih ispita koje su maturanti pisali iz tri predmeta - matematike, hrvatskoga i engleskog jezika, a rezultati su, kao i prošlogodišnji, pokazali da su učenici najslabije rezultate ostvarili iz matematike, a najbolje su riješili probne ispite iz engleskog jezika.

Maturanti su probne ispite polagali 7. ožujka iz matematike, hrvatskoga i engleskog jezika, svaki predmet na dvije razine - A (viša) i B (osnovna), a ispiti su provedeni u deset gradova diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Dubrovnik, Kutina, Pula, Sisak, Slavonski Brod), priopćila je u četvrtak Algebra koja probne ispite za maturante organizira i provodi drugu godinu zaredom.

Pročitajte i ovo Vinko Filipović iz NCVVO-a Uobičajene molbe Poznati rezultati ovogodišnje državne mature: "Riješeno je najviše ispita bez greške do sada" Slika nije dostupna Državna matura Pravila hrvatskog jezika koja bismo trebali znati svi, a ne samo maturanti

Probni ispiti provode se po poznatim pravilima državne mature kako bi se, ističe se, vjerno simulirao ispit državne mature i time pomoglo maturantima da se se za nj bolje pripreme jer bitno može utjecati na njihov daljnji razvoj i karijeru.

Maturanti su pod stresom već šest mjeseci prije mature

Rezultati su pokazali da su matematiku A razine najbolje riješili maturanti u Zagrebu i Zadru, na B razini najbolji su rezultati ostvareni u Puli i Slavonskome Brodu, ispiti iz hrvatskog jezika na A razini podjednako su dobro riješeni u svim gradovima koji su sudjelovali u akciji. Kad je riječ o ispitima na B razini, prilično su velike razlike, a najbolje su ih riješili učenici u Sisku te u Zadru i Zagrebu.

Na A razini engleskog jezika rezultati su također ujednačeni, a na B razini najbolje su znanje pokazali maturanti iz Pule te iz Kutine i Rijeke.

Maturanti su u konačnici najbolje riješili engleski jezik na osnovnoj razini te hrvatski jezik na osnovnoj razini. Iako su rezultati probnih ispita dosta slični prošlogodišnjima, najveća se razlika vidi u matematici B razine, koju su maturanti ove godine riješili znatno lošije, a na ispitu iz hrvatskog jezika B razine ove godine ostvareni su znatno bolji rezultati.

Dodaje se da su se maturanti dobrovoljno odlučili za testiranje, nakon čega su ispunili i kratku anketu iz koje se može vidjeti kako se pripremaju za državnu maturu. Tako pet posto učenika završnih razreda srednjih škola tvrdi kako to čine još od početka školske godine, 12 posto počelo je u studenome prošle godine, 30 posto od početka drugoga polugodišta, njih 11 posto počet će se pripremati nakon što prijave ispit, a u prvome tjednu ožujka čak 41 posto maturanata još se nije počelo pripremati za ispit državne mature.

Pritom, a donekle i u skladu s ostvarenim rezultatima, maturanti procjenjuju kako su najbolje pripremljeni za ispit iz engleskog jezika (svojoj pripremljenosti, na skali od jedan do pet, daju ocjenu 3,39), osjetno slabije za ispit iz hrvatskog jezika (2,71), a osjećaju se najslabije pripremljenima za ispit iz matematike (2,56).

Maturanti su elektroničkom poštom obaviješteni o svojim rezultatima, ističe Algebra i podsjeća da maturanti koje zanimaju rješenja zadataka probnih ispita od petka, 20. ožujka, mogu besplatno pogledati videorješenja svih zadataka iz matematike te da će idućih dana videokolekcija riješenih zadataka biti proširena i na hrvatski i engleski jezik. Riječ je o ukupno 200 zadataka koje su objasnili Algebrini profesori, a dostupni su na www.drzavnamatura.hr i https://www.facebook.com/drzavnamatura.hr.

S obzirom na to da je projekt probnih ispita ove godine održan oko mjesec dana ranije nego lani, voditeljica savjetovanja u vezi s karijerom Otvorenog učilišta Algebre Klaudija Šarkanj očekuje da će maturanti poboljšati svoju spremnost te ističe kako su u Algebri zadovoljni što je projekt probnih ispita odlično prihvaćen, a 98 posto maturanata smatra da im je bio koristan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene