Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvaranje budućih vođa

Najbolji od najboljih: Kako se postaje hrvatski komandos?

Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Pred 60 hrvatskih vojnika je šest tjedana paklenog vojničkog drila. Naime, u Udbini je otvoreno Središte za razvoj vođa ''Marko Babić'' u kojem će obuku prolaziti budući vojni vođe. Sve pod motom – znoj štedi krv.

Šest tjedana, 15 sati na dan do granica izdržljivosti. ''Želimo ih vidjeti kako funkcioniraju kad su umorni, kad su malo gladni, kad im malo zafali obitelj, kako vođa, u takvim uvjetima gdje se brusi karakter, donosi odluke i kako tad može voditi ljude'', objašnjava pukovnik Tomislav Kamusović, zapovjednik Središta za razvoj vođa ''Marko Babić''.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nisu MiG-ovi Ovo bi vas moglo uznemiriti: U dijelu Zagreba čut će se eksplozije, MORH objasnio o čemu se radi Ministar obrane Mario Banožić i Ivana Pezo Moskaljov - 2 Veliki intervju EKSKLUZIVNO Ministar Banožić u Dnevniku Nove TV o stanju u oružanim snagama: ''Otkud vojnicima droga? Ja bih volio to među prvima saznati…''

Za 60 vojnika nije tajna da neće biti odmora u Udbini. ''Dok oni misle da mi ne gledamo, mi gledamo'', rekao je Branimir Rutković, instruktor u Središtu za razvoj vođa ''Marko Babić''.

No, dočasnici kažu da su spremni postati vođe. ''Da nisam spreman, ne bih se prijavio. To mi je bio cilj, prije svega, da podignem psihofizičku spremu što ova obuka i omogućava'', rekao je skupnik Igor Škorić.

I ministar prošao ovu obuku

Tu obuku hrvatski vojnici prolazili su uoči Bljeska i Oluje. ''I sam sam, zajedno s ostalim zapovjednicima, bio polaznik obuke koja nas je učinila nepobjedivima'', kazao je ministar obrane i potpredsjednik Damir Krstičević.

Centar u Šepurinama, osnovan na inicijativu umirovljenog generala Ante Gotovine, ugašen je 2000. godine. Po uzoru na njega, otvoren je ovaj u srcu Like. ''Ovo sigurno središte da će ubuduće stvarati takve dočasnike i časnike koji će biti izvrsni zapovjednici, a o njima će i ovisiti sposobnost i spremnost hrvatske vojske'', rekao je umirovljeni general Ante Gotovina.

Čeka ih nimalo lak zadatak

Ime je centar dobio po vukovarskom branitelju Marku Babiću. ''Dragi brate, Hrvatska te nije zaboravila. Da sam ptica, da mogu poletjeti gore, da mu kažem, bila bih najsretnija na svijetu. Ali srce mi je k'ko kuća, vjerujte'', rekla je na otkrivanju spomenika Marku Babiću njegova sestra Kata Lozančić.

Koliko su spremne nove generacije komandosa, doznat ćemo ubrzo. Obuka završava 21. rujna u Kninu. Naime, posljednjeg dana obuke dočasnike čeka nimalo lak zadatak – hodnja od Udbine do Knina. Onaj tko prijeđe tih 84 kilometra i popne se na kninsku tvrđavu, dobit će značku i diplomu i dokaz da je najbolji od najboljih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene