Stjepan Kovaček (Foto: Provjereno)
Stjepan Kovaček (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno

Stjepan Kovaček, zapovjednik DVD-a Sveti Đurđ koji je pravomoćno osuđen zbog pronevjere 200.000 kuna s računa vatrogasnog društva, nanovo je izabran za zapovjednika istog društva i protiv njega se ponovno vodi istraga za pronevjeru novca. Ovaj je put riječ o iznosu od 360.000 kuna, a za Provjereno je progovorila bivša tajnica DVD-a Sveti Đurđ koja je zbog uočenih nepravilnosti i podnijela kaznenu prijavu.


U trenutku kada je novca za tekuće obveze kronično nedostajalo i gradio se vatrogasni dom, tajnica DVD-a Sveti Đurđ Suzana Milak prema ispisima s računa vatrogasnog društva otkrila je kako nešto ne valja.

Vezani članci Provjereno: Ruski rulet s derutnim zgradama u Sisku - 4 Oni u svojim kućama ne mogu živjeti zbog potresa, ali ne zato što su oštećene: ''Najbliži pojam je jadan osjećaj...'' Provjereno 14. sezona Zahvaljujući vama, ovim je ljudima vraćen osmjeh na lice! Priča o humanitarnim pomoćima koje su njima okrenule život naglavačke, jer ste vi odabrali nekome biti nada

"Iz ministarstva gospodarstva uplaćena su strogo namjenska sredstva za izradu termofasade na vatrogasnom domu. U roku godinu dana vi morate napraviti fasadu i opravdati novce, u protivnom novce morate vratiti. I to je bio 10. mjesec 2014. godine, od fasade nije bilo ništa i svi smo se čudili jer ćemo morati vraćati novce. I onda nam je on rekao da je on te novce uplatio u Englesku, za nekakvu pozajmicu za donaciju cisterne koja je sljedeće godine 2015. morala doći k nama", ispričala je za Provjereno.

No potvrdu koja bi dokazala da je on te novce uplatio nikada nije dostavio. Osim toga, bankovni izvadci otkrili su kako je novac prebacivan s računa Vatrogasne zajednice na račun DVD-a i obrnuto, čak i na privatni račun zapovjednika Stjepana Kovačeka.

"2012. je DVD dobilo neku donaciju od 40 tisuća kuna od hrvatske vatrogasne zajednice. To je opet Kovaček tražio u ime DVD-a, a opet nitko za to nije znao. I onda sljedeće godine pravdao da je za te novce DVD kupilo vozilo, a ni danas nema kombi vozila", priča Suzana.

Nedostatak novca zapovjednik je pravdao plaćanjem radova za gradnju doma, a istovremeno je DVD-ovima po cijeloj Hrvatskoj slao molbe za pomoć u gradnji doma jer je općina loše razvijena, tvrdi Suzana. Budući da su u DVD-u uočili brojne nepravilnosti na računu društva, htjeli su uvid u izvatke i vatrogasne zajednice, ali za to im je trebalo dopuštenje načelnika općine kao predsjednika nadzornog odbora. Uostalom, općina je do 2013. u izgradnju doma utrošila 700 tisuća kuna i dalje tijekom godina nastavljala plaćati samu izgradnju. Međutim, kako je načelnik to odbio, Suzana je podnijela kaznenu prijavu.

Provjereno je kontaktiralo i načelnika općine koji tvrdi da je u njegovu mandatu sve štimalo, ali i samog zapovjednika DVD-a Stjepana Kovačeka.

Njihovu stranu priče pogledajte večeras u Provjerenom u 22:30 na Novoj TV.