Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SKANDALA U ZADRU

"Pravda za djevojčice" apelira: "Spirala nasilja nam neće donijeti pravdu. Nepravda se ne rješava nepravdom niti zlostavljanje zlostavljanjem"

Žena, ilustracija (Foto: Getty images)
Žena, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images
"Izražavamo najdublju zabrinutost i apeliramo na građanke i građane da se suzdrže od napada na suca i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira", istaknuli su iz inicijative "Pravda za djevojčice".

Odluka suca istrage u Zadru da se petorici mladića koji su osumnjičeni za silovanje maloljetnice ne odredi istražni zatvor već da se puste na slobodu izazvala je bijes javnosti. Sudac Ivan Marković primio je prijetnje, a društvenim mrežama ubrzo su počela kružiti i imena osumnjičenih mladića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prijetili mu Sudac koji je pustio na slobodu osumnjičene za silovanje otvorio bolovanje: Odgođeno suđenje ocu monstrumu s Paga Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) STRAVIČAN ZLOČIN Ministar Dražen Bošnjaković o odluci zadarskog suda: "Sve što je objavljeno o ovome zaista zvuči vrlo loše. I sudac je primio ozbiljne prijetnje"

Ovim je povodom reagirala inicijativa "Pravda za djevojčice", koja u subotu organizira veliki prosvjed u Zagrebu. Reagiranje prenosimo u cijelosti.

"Izražavamo najdublju zabrinutost i apeliramo na građanke i građane da se suzdrže od napada na suca i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira, u slučaju koji je pokrenut na Županijskom sudu u Zadru zbog kaznenih djela protiv spolne slobode, spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju.

U ime naše borbe, apeliramo na sve da tu borbu ne zagade agresivnim napadima i ispadima bilo koje vrste. To nije način da ostvarimo promjenu. Shvaćamo frustraciju, no ona će se izliječiti boljim društvom za koje se zajedno borimo u subotu.

Nepravda se ne rješava nepravdom niti zlostavljanje zlostavljanjem – agresivni napadi nisu odgovor na propuste sustava, a spirala nasilja nam neće donijeti pravdu i zatire šansu za poboljšanje sustava pravosudne zaštite. Osim toga otkrivanje identiteta osumnjičenika kompromitira tajnost identiteta žrtve.

Još jednom molimo građanke i građane da se suzdrže od govora i djela koji mogu ugroziti bilo čiju sigurnost. Pozivamo ih da dolaskom na prosvjede iskažu nezadovoljstvo i doprinesu poboljšanju pravosudnog sustava, te naglašavamo da mirnim prosvjedom #pravdazadjevojčice pozivamo na nenasilne institucionalne promjene.

Osim u Zagrebu, mirni prosvjedi i reakcije će se održati i u Zadru, Splitu i Rijeci, te Puli i Osijeku."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene