Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru načelno su podržali ideju da se uredi tržište usluga u turizmu, ali i zatražili od Vlade da u Prijedlog zakona o uslugama u turizmu do drugog čitanja ugradi odredbe kojima će od strane konkurencije zaštititi domaće pružatelje usluga.


Rješenje po kojem će usluge u turizmu u Hrvatskoj ubuduće moći pružati i stranci zabrinulo je HSP-ovca Tončija Tadića, koji se založio da Hrvatska, po uzoru na zemlje članice EU, zaštiti lokalitete s kulturnom baštinom, koje će turistima predstavljati isključivo vodiči iz Hrvatske.

Vezani članci Peđa Grbin Potez Peđe Grbina izazvao buru među HDZ-ovcima: "Poštovani AP..." Milan Kujundžić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) "U pripremu zakona o pobačaju bit će uključena i Katolička Crkva, ali bez zabrane pobačaja"

'Ova zemlja mora imati tu razinu ponosa da ne dopusti da bizarne situacije u kojima bi Crnogorac vodio američke turiste kroz Dubrovnik, ili neki lik iz Pančeva mađarske turiste kroz Vukovar', rekao je Tadić.

Upitao je zašto se žuri s liberalizacijom turističkog tržišta, s
obzirom da je postojećim sporazumima s EU liberalizacija predviđena do 2009. Upozorio je i kako je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućio da stručno osoblje u Hrvatskoj može raditi bez posebnih dozvola.

'To se izrodilo u karikaturalnu situaciju u kojoj imamo managera za prijam gosta, koji je zapravo recepcionar, managera za jelo i piće, koji je šef kuhinje, a doći ćemo i do managera za čišćenje cipela i privezivanje čamaca', kazao je Tadić, upozoravajući da u Hrvatskoj tijekom turističke sezone bez dozvola radi gotovo 15 tisuća ljudi.

Nejasnim smatra i rješenje po kojem je za pružanje usluga u tzv.
adrenalinskim sportovima nužan stručni ispit.

'Kako će netko položiti stručni ispit da je ekspert za bunggy jumping i koje sve vrste adrenalinskih sportova možemo dopustiti, je li to možda vaterpolo među morskim psima, gdje jedna ekipa nosi plave kapice, druga crvene, a morski psi su bez kapica', upitao je Tadić.

I Frano Matušić (HDZ) založio se za zaštitu domaćih pružatelja usluga pred stranom konkurencijom, a predlaže da se kao uvjet za polaganje stručnih ispita odredi hrvatsko ili državljanstvo članica EU.

Zdenko Antešić (SDP) upozorio je na nelogičnost odredbe o obveznom posredovanju agencija kod oglašavanja, prodaje i ugovaranja usluga u nautičkom turizmu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju