Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kvar na električnim instalacijama uzrok je jučerašnjeg požara kurije na Kaptolu u kojem je u potpunosti izgorjelo krovište, izvijestila je danas zagrebačka policija.


Očevidom je utvrđeno da je zbog kvara na rasvjetnom tijelu, montiranom na drvenoj gredi iznad dizala na tavanu kurije, došlo do kratkog spoja i iskrenja te zapaljenja instalacija.

Vatra se proširila na cijeli tavan pri čemu je krovište u potpunosti izgorjelo. Materijalna šteta još nije utvrđena, ali se procjenjuje većom.

Požar je izbio jučer oko 13 sati, u njemu nitko nije ozlijeđen, a
izgorjelo je 200 četvornih metara krovišta.

Posljednjih godina u kuriji na Kaptolu 28 smješten je dio bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te njihovi poglavari i redovnice koje vode domaćinske poslove. 

Kako su u tijeku godišnji odmori, bogoslovi nisu bili u kuriji, objavio je Glas Koncila na svojim internetskim stranicama.

Kuriju je 1691. izgradio kanonik kustos zagrebačke katedrale Ivan Znika. 

Kanonik Franjo Tuškan obnovio ju je 1844., a Franjo Budicki
1903. godine.

Odlukom zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u Znikinu kuriju je 1942. smješten Dijecezanski muzej Zagrebačke nadbiskupije. 

Nadbiskupski duhovni stol preuredio ju je 1972. u Dom za nemoćne svećenike te su u njoj živjeli umirovljeni svećenici sve do 2004. kada je izgrađen novi dom na Kaptolu 7.