Policija je na graničnom prijelazu sa BiH u Staroj Gradišci pronašla fosile stare petnaest milijuna godina. Njih je pokušao prokrijumčariti slovenski državljanin, a o slučaju smo razgovarali s policijom i kustosom muzeja u Zagrebu.

Galerija Pronađeni fosili - 2 Fosil kojeg je zaplijenila granična policija - 2 Dražen Japundžić, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu +2 Filip Valentić, pomoćnik načelnika PGP Stara Gradiška

Nikad viđena zapljena hrvatske granične policije. Pronašli su ni manje ni više nego fosile stare 15 milijuna godina. Njih je u kasnim večernjim satima pokušao prokrijumčariti slovenski državljanin. Na granicu s Bosnom i Hercegovinom na granični prijelaz Stara Gradiška po više informacija otišao je Domagoj Mikić. Fosile su pokušali prokrijumčariti u kutijama za cipele.

Vezani članci Razgovor s majkom uhićenog huligana - 4 Majka pritvorenog navijača Torcide o brutalnom sukobu na autocesti: "Ovi koji su napravili nered su pobjegli. Moj sin nije niti će ikada biti izdajica" Ilustracija Preminula 83-godišnjakinja: Zbog opuška cigarete izbio požar u obiteljskoj kući

Pomoćnik načelnika PGP Stara Gradiška, Filip Valentić, objasnio nam je kako su uhitili krijumčara.

"Pokazivao je nervozu pri prelasku granice i čudno ponašanje, pa smo izvršili pregled vozila i prtljažnika. Ništa nije bilo kamuflirano, sve se nalazilo u kartonskim kutijama", ispričao nam je.

Valentić je potvrdio i gdje su pronašli fosile, kako se pravdao slovenski krijumčar te gdje će oni završiti.

"Mijenjao je iskaz i rekao je da fosile skuplja za sebe i da to nema nikakve veze sa prodajom i švercom te da nema nikakve vrijednosti. S obzirom da mi nismo stručnjaci zvali smo Ravnateljstvo policije, a oni su kontaktirali Prirodoslovni muzej. Na kraju istraživanja će se utvrditi odgovornost počinitelja i podignuti odgovarajuća prijava", zaključio je Valentić.

Među ostalima, pronađeni su fosili riječnog raka i vodozemca starog petnaest miijuna godina. Policija je zaplijenila čak osamdeset ovakvih fosila.

Zaplijenjeni fosili su neprocjenjive vrijednosti

A o samim fosilima razgovarali smo sa višim kustosom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Dražen Japundžić potvrdio nam je da fosili putuju za Zagreb, a objasnio je i o kakvim je fosilima riječ.

"Na temelju dosadašnjeg iskustva i literature možemo sigurno utvrditi da su svi ovi fosili s lokaliteta Gračani iz Bugojnog u BiH te da su od tamo ukradeni sa istraživačkog lokaliteta. Ovo su ostaci gornje čeljusti i dva kutnjaka životinje iz roda praslonova.

Za kraj nam je objasnio i kolika je novčana, ali možda i bitnije za znanost i istraživanje, znanstvena vrijednost oduzetih predmeta.

"Znanstveno, i u smislu obogaćenja muzejskih postava je ova građa neprocjenjiva, a u komercijalnom smislu se mi u muzeju ne bavimo time već samo znanstvenom vrijednosti i dobivanjem novih spoznaja o paleookolišu, klimi i evoluciji života", objasnio nam je viši kustos.

"Ovi ostaci će u dogovoru s policijom ići u nove čuvaonice našeg prirodoslovnog muzeja. Sva građa ide u naše čuvaonice. Građani to neće moći pogledati sigurno dok se ne razjasni porijeklo i vrijednost građe, prvo u političkoj suradnji sa ministarstvom RH i BiH, a zatim i sa strane struke treba provesti čišćenje i prepariranje, ima tu dosta posla", kazao je Japundžić.

Za kraj napomenimo da su neki stručnjaci već potvrdili da je krijumčar, u slučaju uspjeha, mogao preprodajom ovih fosila zaraditi i preko sto tisuća eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju