Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traju pretraga u Njemačkoj

Primorac o slučaju Maddie McCann i načinima identifikacije: "Obično se istražiteljima i forenzičarima kaže – imate samo jednu priliku"

Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 4
Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 3 Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 4 Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 2 Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dragan Primorac i Ivan Kaštelan - 1 Galerija 1/4 >>
Svjetski mediji prenose potvrdu tužitelja da se cijelo jutro prekapalo dvorište jedne kuće u Hannoveru te da sve ima veze s istragom o nestanku malene Madeleine McCann prije 13 godina u Portugalu.

Njemačka policija nedavno je ponovno otvorila istragu o tom slučaju nakon što je identificiran novi sumnjivac, 43-godišnji Nijemac Christian Brückner, koji trenutačno služi zatvorsku kaznu zbog preprodaje droge i čeka presudu za silovanje 72-godišnje žene.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu Sve više slučajeva Otvorena kaznena istraga o avionu koji je ostao bez komada trupa u zraku Julia Wendell Na ovo se čekalo Djevojka koja tvrdi da je nestala Maddie dobila rezultate DNK analize

Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose američke Akademije za forenzičke znanosti, u razgovoru za Vijesti Nove TV rekao je kako je iznimno važno da se to mjesto gdje se pretražuje ne kontaminira i ne ošteti.

„Obično se istražiteljima i forenzičarima kaže – imate samo jednu priliku. Ako niste sigurni što radite onda je bolje jako dobro proučiti to mjesto, zaštititi ga i onda krenuti u traženje materijalnih dokaza", smatra Primorac. 

Ističe kako je prošlo dosta godina, ali pojašnjava koji se postupci provode u forenzici za potvrdu identiteta. 

"U ovom slučaju radi se o 13 godina. Mi smo zbog Domovinskog rata imali golema slična iskustva. Vi uvijek pronađete skeletne ostatke osim ako počinitelj kaznenog djela koristio neka kemijska sredstva ili ako je spalio tijelo. Uvijek se pronađe dovoljno DNK, bilo nuklearnoj i mitohondrijskoj ili iz skeletnih ostataka, prvenstveno mislim na zube ili duge kosti“, kaže.

Pojašnjava da bi djevojčica, ako se njezino tijelo pronađe, trebala imati 50 posto DNK od oca i 50 posto od majke, ali ako je nuklearna DNK degradirana zbog višegodišnjeg boravka u zemlji ide se na uspoređivanje mitohondrijske DNK koja se prenosi po majčinoj liniji.

„U laboratorijima koji imaju veliko iskustvo u uzimanju DNK iz skeletnih ostataka i ako imamo biološki trag od roditelja, cijeli postupak praktički može biti gotov u roku 24 do 48 sati“, kaže Primorac.

„Dokazi se pojave i nakon mnogo godina. Nemojte zaboraviti da su istražitelji s razlogom došli na ovo mjesto, što aludira da imaju dosta dokaza. I ako i nemaju, treba nastaviti jer nitko ne može počniti ovakvo kazneno djelo, a da ne bude otkriven“, zaključuje. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene