Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novu tjeralicu za Glavašem zagrebački je sud raspisao 16. siječnja, nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu.


Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je povuklo tjeralicu za Branimirom Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je 'pritvoren' po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Vezani članci Sprovod Milana Bandića Zagrebački holding i direktor groblja oslobođeni zbog gužve na Bandićevu sprovodu Slika nije dostupna Raspisana tjeralica za Branimirom Glavašem

"Vijeće smatra da je rješenje o pritvoru prestalo biti egzistentno čim je Glavaš stupio na izvršenje kazne. Kako je rješenje o pritvoru prestalo važiti po sili zakona, nema ni razloga za raspisivanjem tjeralice", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je i da je riječ o rješenju na koje žalba nije dopuštena.

Novu tjeralicu za Glavašem zagrebački je sud raspisao 16. siječnja, nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je zbog ratnog zločina služio kaznu u Bosni i Hercegovini.

VIDEO Glavaš izašao iz zatvora: 'Sretan sam!'

Kada je 20. siječnja pušten iz mostarskog zatvora Glavaš je kazao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda ako ga iz te institucije pozovu na obnovljeni drugostupanjski postupak. Na pitanje o tjeralici koju je za njim raspisao zagrebački sud, s obzirom da je sada na snazi nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, Glavaš je rekao da se radi o pitanju tehničke naravi te da su njegovi odvjetnici zatražili od Vrhovnog suda da se ona povuče.

U žalbi koju je poslao dan prije puštanja iz zatvora Glavaš je podsjetio da privremeno oduzimanje slobode ne može trajati dulje od četiri godine te da je "odavno proteklo vrijeme u kojem je pritvor, ili istražni zatvor, bilo moguće produljiti ili dalje održati". "Vrijeme koje sam proveo na izdržavanju kazne ima se smatrati jednakim vremenu provedenom u pritvoru", naveo je Glavaš žalbi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook