Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krenuo u Drinovce

VIDEO Glavaš izašao iz zatvora: 'Sretan sam!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš je pušten na slobodu iz zatvora 'Ćelovina' u Mostaru.

Ravnatelj zatvora Romeo Zelenika potvrdio je jutros da je u kaznionicu stiglo rješenje o puštanju na slobodu Branimira Glavaša.

Pročitajte i ovo Policija u BiH, ilustracija Jedan teško ozlijeđen Makljaža u Mostaru: Zaštitari cipelarili i palicama pretukli Dubrovčanina i dvojicu Splićana Slika nije dostupna Sud odlučio Branimir Glavaš ostaje na slobodi

Ispred zatvora, Branimira Glavaša su dočekale brojne novinarske ekipe te Glavaševa bliski suradnik Ivan Drmić.

'Ja sam zadovoljan i sretan jer ovaj moj izlazak znači prvi korak ka konačnom cilju, a to je pobjeda u pravnoj proceduri dokazivanja svoje nevinosti, ali i pobjeda potvrde čistoće Domovinskog rata u Hrvatskoj. Svjestan sam da je preda mnom još dug put pravne bitke u dokazivanju te nevinosti, ali smatram da je ova presuda Ustavnog suda i trenutak izlaska iz zatvora jedan kilometarski korak u dokazivanju istine o čistoći Domovinskog rata', rekao je Glavaš novinarima nakon što je izašao iz zatvora.

Raspisana tjeralica za Branimirom Glavašem

'Normalno da ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija Republike Hrvatske. Predmnijevam da će sljedeći korak biti da me Vrhovni sud pozove na ročište koje će zakazati gdje će ponovno razmatrati one akte, žalbe iz 2009. godine. Dakle vraćamo se na poziciju gdje smo bili dan prije odlučivanja Vrhovnog suda 2010. godine', rekao je Glavaš ispred zatvora u Mostaru iz kojega je oslobođen pošto mu je obustavljeno izvršavanje kazne zatvora.

Potvrdio je da još nije donio definitivnu odluku o povratku u Hrvatsku navodeći da će se oko toga konzultirati sa svojim odvjetnicima.

'Sačekat ću para dana. Vidjet ću, stupit ću u kontakt sa svojim odvjetnicima i donijeti odluku', dodao je.

Upitan o tjeralici koju je za njim raspisao Zagrebački županijski sud s obzirom da je sada na snazi nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, Glavaš je rekao da se radi o pitanju tehničke naravi te da su njegovi odvjetnici zatražili od Vrhovnog suda da se ona povuče.

'To je jedan normalni pravni slijed događanja iako su se okolnosti promijenile. Ali, smatram da sud nije dovoljno razmotrio sve okolnosti s obzirom da ja iza sebe imam pet godina, dva mjeseca i četiri, pet dana zatvora. Smatram da se te odredbe zakona ne mogu primjenjivati sada u ovim okolnostima', naveo je Glavaš.

Glavaš se u pratnji bliskog prijatelja i stranačkog kolege Ivana Drmića prošetao od zatvora do mostarskog hotela Ere gdje se kratko zadržao na piću. Nakon toga uputio se u obiteljsku kuću u mjestu Drinovcima kod Gruda.

'Predstoji pravna bitka i dokazivanje da sam nevin'

Nakon izlaska iz mostarskog zatvora Branimir Glavaš je izjavio i kako mu predstoji pravna bitka za dokazivanje da je nevin i da je osuđen na političkom montiranom procesu.

U telefonskom razgovoru na putu prema Drinovcima Glavaš je rekao da se osjeća 'miran, zadovoljan i sretan jer je prošao velik dio teškog puta dokazivanja da nije ratni zločinac'.

Odlukom Ustavnog suda dobio sam prvi dio slobode, a za potpunu slobodu, koja znači dokazivanje nevinosti, spreman sam ući u pravnu bitku, kazao je Glavaš.

Vrijeme provedeno u mostarskom zatvoru iskoristio je za proučavanje pravne struke i brojnih zakona. No, kaže, općenito je puno čitao, od povijesnih knjiga do ostalih, što mu je pomoglo da prebrodi teške dane bez svoje obitelji.

'Sretan sam i ponosan što me svih ovih godina nisu zaboravili brojni prijatelji i članovi HDSSB-a, koji su stajali uz mene i vjerovali mi', poručio je.

Za sada ostaje u Drinovcima u BiH-u, odakle će u dogovoru s odvjetnicima poduzimati daljnje korake.

'Već danas je moj odvjetnik Dražen Matijević poslao Vrhovnom sudu Hrvatske zahtjev da se ukine odluka Županijskog suda u Zagrebu koji je raspisao tjeralicu i odredio određivanje istražnog zatvora - pritvora ako dođem u Hrvatsku. Za takvu odluku ne postoji pravna osnova', rekao je Glavaš.

Glavaša su pred mostarskim zatvorom dočekale brojne novinarske ekipe i njegovi prijatelji, među kojima je bio i Ivan Drmić, HDSSB-ov saborski zastupnik, koji je izjavio da će Glavaš sigurno dokazati da je nevin osuđen u političkom montiranom procesu.

'Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine'

Podsjetimo, Ustavni sud Republike Hrvatske 12. siječnja ukinuo je presudu Vrhovnog suda o osmogodišnjoj zatvorskoj kazni za Glavaša za ratni zločin. Zagrebački županijski sud raspisao je potom tjeralicu za Glavašem jer je ostala na snazi nepravomoćna presuda u trajanju od deset godina. Prema toj tjeralici, u slučaju da stupi na tlo Republike Hrvatske Glavaš bi bio uhićen.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević rekao je da je danas u ime svoga branjenika Glavaša uložio zahtjev Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da ukine istražni zatvor temeljem tjeralice zagrebačkog Županijskog suda. Tvrdi da za to nema zakonske osnove jer je Glavaš više od pet godina proveo u istražnom zatvoru.

Od ukupno pet godina i četiri mjeseca neslobode, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Miljenić šturo o Glavaševu puštanju iz zatvora

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u utorak je vrlo šturo komentirao izlazak Branimira Glavaša iz mostarskog zatvora ističući da o Glavaševom mogućem ponovnom zatvaranju u Hrvatskoj odlučuje sudbena, a ne izvršna vlast.

'Što se tiče Glavaševa uhićenja ili ne uhićenja, o tome ne odlučuje izvršna, već sudbena vlast pa to treba pitati nadležni Županijski sud. Ja u to neću ulaziti, ono što sudbena vlast naloži, to je na izvršnoj da provede u ovakvim slučajevima', kratko je poručio Miljenić novinarima u Hrvatskom saboru. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene