Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplje vino, sokovi...

Zbog povratne naknade ne poskupljuje samo mlijeko: "Ta ambalaža dosad nije ni bila u sustavu"

Staklene boce (Foto: Dnevnik.hr)
Staklene boce (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plastična ambalaža (Foto: Dnevnik.hr) Plastična ambalaža (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Povratna naknada za ambalažu (Foto: Dnevnik.hr) Povratna naknada za ambalažu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Staklene boce (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Ne stišavaju se reakcije na poskupljenje mlijeka zbog vraćanja naknade od 50 lipa za plastične boce. No, nije mlijeko jedino koje će poskupjeti. Napitci i sokovi za djecu, ali i vina i ostala pića u staklenim bocama do dva decilitra, također će biti skuplji. Doznali smo i koliko.

Uz plastične boce za mlijeko, povratna naknada, uvest će se, čini se, i za staklenu ambalažu manjeg volumena, koja se koristi za pića. "To je u pravilu najveći postotak sokova i napitaka za djecu volumena 2 dcl i upravo zbog toga ta ambalaža do sada nije ni bila u sustavu", kazala je Dragica Bagarić, direktorica EKO OZRA.

Pročitajte i ovo Ilustracija novi pravilnik Stižu velike promjene u prikupljanju povratne ambalaže: I naknada bi mogla značajno rasti Slika nije dostupna Uvođenje povratne naknade Poskupljuju mlijeko i mliječni proizvodi: Poznato od kada ćemo ih plaćati 50 lipa skuplje

Ona bi poskupjela, kažu u udruženju 28 proizvođača i uvoznika, za 62 lipe. "Za povratnu naknadu od 50 lipa i naknadu zbronjavanja od 10 lipa na koju se obračunava PDV", dodala je Bagarić. Toliko će poskupljenje biti i zbog naknade za plastične boce za mlijeko. Zbog čega su se već usprotivili iz mliječne industrije.

"Mlijeko skuplje od onog u EU"

Ovakva naknada za mlijeko, ne postoji, kažu ni u jednoj zemlji Unije. "Već se tu uočava da će mlijeko biti skuplje od onog u Europskoj uniji. Na neki način se u EU to gleda da se sektor koji je osjetljiv, a još osjetljiviji kod nas, dodatno ne opterećuje nekakvim nametima", kazao je Dalibor Janda iz Cromilka.

Zbog stanja u okolišu, ova vlada vraća namet, koji je ukinula SDP-ova 2015. godine. "To je manje od jednog promila ukupnog otpada koji se stvara u Hrvatskoj. To je bacanje pijeska u oči, pokušaj da se pokaže da se nešto radi, a s druge strane se na neuređena odlagališta odlaže više od 1,2 milijuna tona otpada", kazao je Mihael Zmajlović, SDP-ov bivši ministar zaštite okoliša.

Zbog otpada, građani će tako plaćati skuplje mlijeko. A industrija dobiti - dodatan trošak. "Proizvođači su napravili poslovne planove, repromaterijal, izradili etikete, robe postoje na zalihama i nitko ne zna što će se dogoditi s robom na zalihama, kada kreće primjena i bez dijaloga sa svim zainteresiranim stranama. Nije dobro", poručuje Dragica Bagarić.

Ministarstvo zaštite okoliša kaže da će sljedećih dana predstaviti prijedlog pravilnika svim ključnim dionicima. Tada bi se trebalo znati i kada će nam odlazak po mlijeko biti skuplji. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene