Ljeto je još tu (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Ljeto je još tu (Foto: Filip Kos/PIXSELL)

Ljeto je još tu i ljetno vrijeme nam se vraća, a toplije će biti već danas.


Tlak zraka raste, atmosfera se postupno stabilizira. Takve okolnosti idućih nekoliko dana odredit će uglavnom sunčano i vrijeme bez oborina.

Vezani članci Kiša/Ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Pripremite kišobrane i kabanice: Pred nama su dani koji će pokazati hirovito (i vjetrovito) lice proljeća Sunčano vrijeme (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Prvih dana travnja pazite se sunca u ovim dijelovima Hrvatske, a onda nas sredinom tjedna čeka promjena

Danas je na kontinentu jutro bila dosta svježe, ali uglavnom vedro, osobito na Jadranu. Nakon svježeg jutra, drugi dio dana će sve nadoknaditi. U središnjoj Hrvatskoj bit će sunčano uz idealnih 26 do 28 stupnjeva.  I biometeorološke prilike će uz ovakvo vrijeme posvuda biti povoljne.

Pretežno sunčano vrijeme danas očekuje i Slavoniju i Baranju. Također će biti toplije nego u ponedjeljak, većinom oko 27 stupnjeva.

Sunčano će prevladavati i na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. Podno Velebita još može biti jake bure. Inače, dnevna temperatura se vraća u ljetni režim, na moru će biti blizu 30, jedino u gorju još uvijek manje toplo, od 21 do 25.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a isto će biti vrlo toplo uz 30-ak stupnjeva. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.

More je druga priča. Bura ga je izmiješala pa je malo hladnije, samo u Dalmaciji još uvijek se drži oko 26 stupnjeva.

UV indeks će na cijelom području naše zemlje biti visok.

Ugodno ljetno vrijeme i idućih dana

Idućih dana očekuje nas, dakle, ugodno ljetno vrijeme. Osjeća se već malo i da je kraj kolovoza, dan je kraći, noći, a osobito jutra svježija, ponegdje može biti i kratkotrajne magle. U petak nestabilnije, na zapadu postoji mogućnost za pokoji pljusak. Danju će biti dosta toplo.

Na Jadranu će još u srijedu biti umjerene bure, inače i dosta sunca sve do petka kad bi na sjevernom dijelu moglo biti pljuskova. Isto će biti vrlo toplo, ali i vruće uz 30-ak stupnjeva. Navečer bi se mogli malo i zagrnuti, ako ste negdje uz obalu, barem još dan, dva dok je vjetrovito.

Dakle, ukratko, stabilno će biti sve do petka. Sunčano, vrlo toplo i vruće. Danas i sutra, još kratko uz buru.

U subotu oblaci i kiša

Što se tiče vikenda, prema podacima DHMZ-a subota će u većini krajeva biti promjenljivo oblačna, mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu koji lokalno mogu biti izraženiji, dok će se na jugu zadržati sunčanije i uglavnom suho vrijeme.

Vjetar će biti većinom slab, u petak na sjevernom Jadranu prolazno umjerena bura, a subotu na kopnu do umjeren sjeveroistočni, na moru jugo. Bit će vrlo toplo, ponegdje i vruće.