Ljeto je još tu (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Ljeto je još tu (Foto: Filip Kos/PIXSELL)

Ljeto je još tu i ljetno vrijeme nam se vraća, a toplije će biti već danas.


Tlak zraka raste, atmosfera se postupno stabilizira. Takve okolnosti idućih nekoliko dana odredit će uglavnom sunčano i vrijeme bez oborina.

Vezani članci Toplinski val, ilustracija (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Vrhunac toplinskog vala tek stiže, a splitska Hitna već na izmaku snaga: ''To je neprimjereno, to nikad nije bilo!" Toplinski val, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Stiže toplinski val: Uskoro ćemo se pržiti na visokim temperaturama, evo kako si možete olakšati

Danas je na kontinentu jutro bila dosta svježe, ali uglavnom vedro, osobito na Jadranu. Nakon svježeg jutra, drugi dio dana će sve nadoknaditi. U središnjoj Hrvatskoj bit će sunčano uz idealnih 26 do 28 stupnjeva.  I biometeorološke prilike će uz ovakvo vrijeme posvuda biti povoljne.

Pretežno sunčano vrijeme danas očekuje i Slavoniju i Baranju. Također će biti toplije nego u ponedjeljak, većinom oko 27 stupnjeva.

Sunčano će prevladavati i na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. Podno Velebita još može biti jake bure. Inače, dnevna temperatura se vraća u ljetni režim, na moru će biti blizu 30, jedino u gorju još uvijek manje toplo, od 21 do 25.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a isto će biti vrlo toplo uz 30-ak stupnjeva. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak.

More je druga priča. Bura ga je izmiješala pa je malo hladnije, samo u Dalmaciji još uvijek se drži oko 26 stupnjeva.

UV indeks će na cijelom području naše zemlje biti visok.

Ugodno ljetno vrijeme i idućih dana

Idućih dana očekuje nas, dakle, ugodno ljetno vrijeme. Osjeća se već malo i da je kraj kolovoza, dan je kraći, noći, a osobito jutra svježija, ponegdje može biti i kratkotrajne magle. U petak nestabilnije, na zapadu postoji mogućnost za pokoji pljusak. Danju će biti dosta toplo.

Na Jadranu će još u srijedu biti umjerene bure, inače i dosta sunca sve do petka kad bi na sjevernom dijelu moglo biti pljuskova. Isto će biti vrlo toplo, ali i vruće uz 30-ak stupnjeva. Navečer bi se mogli malo i zagrnuti, ako ste negdje uz obalu, barem još dan, dva dok je vjetrovito.

Dakle, ukratko, stabilno će biti sve do petka. Sunčano, vrlo toplo i vruće. Danas i sutra, još kratko uz buru.

U subotu oblaci i kiša

Što se tiče vikenda, prema podacima DHMZ-a subota će u većini krajeva biti promjenljivo oblačna, mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu koji lokalno mogu biti izraženiji, dok će se na jugu zadržati sunčanije i uglavnom suho vrijeme.

Vjetar će biti većinom slab, u petak na sjevernom Jadranu prolazno umjerena bura, a subotu na kopnu do umjeren sjeveroistočni, na moru jugo. Bit će vrlo toplo, ponegdje i vruće.