Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kazna od dvije godine zatvora potvrđena je Josi Grehuriću koji je 2012. godine iz samislosti usmrtio svoju teško bolesnu kćer.


Joso Gregurić (58), koji je prije dvije godine usmrtio svoju kćer Marijanu (23) ubrizgavanjem otopine tableta i rezanjem žila na ruci, i na ponovljenom je suđenju pred vijećem Županijskog suda u Sisku u četvrtak osuđen na dvije godine zatvora.

Vezani članci Ilustracija Profesor s Yalea šokirao idejom kako se riješiti umirovljenika: "Trebao sam biti oprezniji" Otac ubio kćer pa sebe (Foto: Pixell) Detalji ubojstva i samoubojstva kod Zadra: "Bili su mirna obitelj, iako smo ih znali čuti kako se svađaju, ali ovako užasna tragedija..."

Budući da naš Kazneni zakon ne poznaje ubojstvo iz samilosti ili eutanaziju, kažnjen je za ubojstvo sukladno članku 110. Kaznenog zakona. Kazna je manja od propisane, jer je Vijeće primijenilo mogućnost djelomično uvjetovane osude. Tako će Gregurić jadnu godinu morati provesti u zatvoru, a druga je godina uvjetovana kušnjom na rok od tri godine.

Kako je obrazložila predsjednica Vijeća Melita Avedić, Gregurić je 8. listopada 2012. godine svojoj kćeri, koja je tri godine bila u vegetativnoj komi i trpjela nepodnošljive bolove, najprije medicinskom špricom kroz sondu za hranjenje ubrizgao otopinu tableta, hipnotika protiv zgrušavanja krvi, a potom joj je kuhinjskim nožem prerezao žile na ruci. Unatoč dolasku Hitne pomoći, ona je za pet sati umrla.

'Ne znam jesam li kriv, to zna samo dragi Bog'

"Budući da naš Kazneni zakon ne poznaje ubojstvo iz samilosti ili eutanaziju, on je kažnjen za ubojstvo sukladno članku 110. Kaznenog zakona. Članovi Vijeća su pri odmjeravanju kazne uzeli u obzir sve olakotne okolnosti, kao što su dosadašnje nekažnjavanje, bitno smanjena ubrojivost optuženog u vrijeme počinjenja djela, te njegovo sudjelovanje kao branitelja u Domovinskom ratu, dok otežavajućih okolnosti nije bilo. Zbog toga je kazna ublažena i manja od propisane", rekla je Avedić.

Osuđeni i njegov branitelj nisu bili nazočni izricanju presude. Gregurić je i ranije izbjegavao susret s novinarima, pa je na suđenje čak dolazio s kapom preko cijele glave. Tom je prilikom rekao kako se u očajanju nastojao distancirati od kamera jer više nije mogao gledati svoje i slike kćeri u medijima. Na završetku ponovljenog dokaznog postupka je izjavio kako je odustao da se liječi od karcinoma na mokraćnom mjehuru i da je spreman nakon metastaze patiti kao i njegova kćer. Dodao je kako je spreman prihvatiti svaku kaznu Boga i suda.

Obnašateljica dužnosti županijskoga državnog odvjetništva Jadranka Huskić je nakon izricanja presude izjavila da za svako ubojstvo mora uslijediti i primjerena kazna, a o mogućoj žalbi će odvjetništvo odlučiti naknadno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju