Iako se nitko o slučaju ne želi očitovati, sugovornik reportera Mate Barišića tvrdi kako svi unutar reda znaju za nedjela.

Galerija


Srđan Tripalo, žrtva splitskog fratra, odlučio je stati pred kameru Provjerenog i otvoreno govoriti o tome što mu se počelo događati kada je imao 12 godina.

Vezani članci Inga Poje - 3 Upoznajte kung-fu baku: Pogledajte zašto je džeparima bolje da Ingu (73) zaobilaze u širokom luku Migranti u Hrvatskoj - 3 Krijumčari migranata otkrili još lakši i bolji način: "Bio sam s čovjekom kad je plaćao policajcu 20.000 eura. Davao je to na stol da mu kaže ima li akcije"

Prvi put u javnost je išao anonimno, drugi put s imenom i prezimenom, a sad je kaže došlo vrijeme da to kaže – glavom i bradom. Religiozni roditelji poslali su ga pod okrilje crkve, pjevao je i svirao u zboru. Vjerovali su da je tamo siguran i zaštićen, no nisu ni slutili što se tamo uistinu zbiva.

"Događalo se tu nama iza leđa. Događalo se u sobama nekih hotela, motela i u nekim privatnim kućama, bilo od njegove obitelji ili njegovih prijatelja. Ja sam u crkvu bio poslan kao na mjesto apsolutnog povjerenja, gdje ne treba kontrolirati, gdje ne treba strahovati od nečega sličnog. U crkvu idete upravo da biste se zaštitili, da biste dobili sigurnost, a ne da budete zlostavljani", rekao je.

Uz Srđana Tripala, za Provjereno je o traumatičnom iskustvu odlučila progovoriti još jedna žrtva istog fratra, mladić koji je zbog pomiješanih osjećaja, straha i srama želio ostati anoniman.

"To su bili jutarnji sati. I meni se nasmiješio i pogledao me. Ja nisam u tome vidio ništa loše. Pozvao me da dođem u sakristiju, da mu treba pomoći da spusti svijeće. Ja sam ušao u sakristiju. Mi smo tada bili sami. Crkva je bila… bila je kiša. On je zatvorio vrata i meni se pojavio iza leđa. Ja sam pitao gdje su te svijeće. On me pogledao još jednom. Nasmijao se i ja sam se okrenuo. I to je jedan trenutak i stotinke i vječnosti. Ja sam se pokušao još jednom istrgnuti. Međutim, on je jednu ruku stavio na moje spolovilo. Drugu mi je držao na plućima i svom silom me stegnuo i stezao me", ispričao je svoju potresnu priču za Provjereno i dodao kako slučaj tada nije prijavio jer ga je svećenik uvjerio da su drugi ljudi gori i opasniji od njega i da će sebe izložiti sramoti i upasti u ogromne probleme.

No tvrdi kako svi unutar reda sve znaju. "Nekoliko franjevaca optužili su da im cure informacije i optužili su ih da su špijuni, da dojavljuju javnosti, da se ne smije saznati tko je pedofil, da se ništa ne smije saznati", kaže.

Njegove tvrdnje potvrđuje i mail koji je dobio od bivšeg provincijala. Što u njemu stoji te što na cijeli slučaj kaže psihologinja koja godinama radi sa žrtvama, pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22:15 na Novoj TV.

Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.