U Jadranu je uočena velika bijela psina. Morski pas, koji inače ne obitava uobičajeno u Jadranskome moru, uočen je kod Riminija, u Italiji. Istražili smo koliko su česti njegovi posjeti, ali i napadi na ljude.


Bio je to dan koji će talijanski ribari dugo pamtiti. Lovili su dvadesetak kilometara od Riminija te ugledali peraju morskog psa. Bila je to velika bijela psina.

Vezani članci Velika bijela psina (Foto: Getty Images) Velika bijela psina snimljena kod poznatog turističkog odredišta Sezona liganja - nikad slabija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Platili bi ih suhim zlatom da treba, ali ima ih sve manje... Što se to događa u Jadranu?

Velika bijela psina u Jadranskome moru prava je rijetkost. No, u posljednjih 150 godina 11 je osoba na Jadranu stradalo od njezina napada. Slovenski ronilac je 2008. godine kod Visa preživio napad – ostali nisu.

Posljednjeg napada koji se 1971. dogodio u Opatijskom akvatoriju sjeća se umirovljeni ribar Duško.

"Dvoma turistima iz Poljske nije bilo dosta da se kupaju uz kraj nego su plivali do neke bove koja je bila jedno pedesetak metara od kraja. Na njih je naletio morski pas, koji ih nije pojeo, ali ih je raskrvario", ispričao je Duško.

Velika bijela psina naraste od pet do sedam metara. Teži i do dvije tone, a ženke su veće od mužjaka. U prosjeku ima 40-45 zuba veličine pet i više centimetara, čija je minimalna snaga ugriza 3000 kg/cm².

"Velika bijela psina je, kao i većina drugih morskih pasa, iznimno ugrožena, što zbog uništenja njenih staništa, što zbog krivolova i ribolova", rekao je biolog Žarko Jaković.

"Napadnu uglavnom kupače jer misle da su tuljan, misle da su delfin, a morski pas je na kraju krajeva, zaštićen", rekao je ronilac Ferdo Hitrec.

Ronioci, ribari i biolozi tvrde razloga za strah od velike bijele psine nema jer je vrlo rijetka vrsta u Jadranu. Ipak, iako su napadi rijetki, u moru treba biti oprezan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju