Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski apsurd

Vapaj poslodavaca: Unatoč velikom broju nezaposlenih radnici se traže kao suho zlato

Neoporezivi smještaj i prehrana za sezonce (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Neoporezivi smještaj i prehrana za sezonce (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Neoporezivi smještaj i prehrana za sezonce (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neoporezivi smještaj i prehrana za sezonce (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Neoporezivi smještaj i prehrana za sezonce (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Kao suho zlato opet se traže sezonski radnici u turizmu. Vapaj poslodavaca, koji su rekordno ljeto odradili uz manjak radne snage, Vlada će pokušati riješiti u njihovu korist. Od Nove godine za svoje sezonske zaposlenike neće plaćati porez na pruženi smještaj i prehranu.

Poslodavce koji zapošljavaju sezonce, Vlada će u 2018. osloboditi plaćanja poreza na smještaj i prehranu takvih zaposlenika.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

U Ministarstvu turizma vjeruju da bi neoporezivanje moglo pomoći u rješavanju problema nedostatka radne snage.

Neoporezivi smještaj i prehrana za sezonce (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neoporezivi smještaj i prehrana za sezonce (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Sindikat uvjerava najmanje 20 tisuća. Ali porezno rasterećenje, upozoravaju, izravno se tiče samo poslodavaca.

"Predviđanja su da će negdje oko 226 milijuna praktički, ostati u njihovim rukama nakon te mjere. Što se tiče sezonaca, za njih u ovom momentu to ne znači ništa", govori Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Opečeni ovogodišnjim iskustvom, poslodavci su već krenuli u lov za radnom snagom.

Država će iduće godine zaposliti nikad više radnika iz inozemstva. Godišnja kvota trebala bi iznositi 31 tisuću stranaca, a od toga 4660 trebalo bi ih biti zaposleno u turizmu.

Cilj je i prekvalificirati 8000 domaćih radnika. Zavod za zapošljavanje do kraja siječnja nazvat će sve u svojoj evidenciji i pitati jesu li zainteresirani za sezonski posao.

No, dugogodišnji apsurd još nije riješen. Uz 187 tisuća trenutačno nezaposlenih, poslodavci opet strahuju hoće li iduće ljeto imati koga zaposliti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene