Grad Pula, Istarska županija, Uprava i Nadzorni odbor Uljanika poslali su u četvrtak dopis ministru gospodarstva Darku Horvatu kojim su ga izvijestili da su na jučerašnjem sastanku svi dionici istaknuli i potvrdili svoje stajalište o opstanku brodogradnje, Uljanika i očuvanju radnih mjesta.

Galerija +0 Uljanik (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

"Na sastanku smo razgovarali o aktualnoj problematici i izazovima s kojima se brodogradilište Uljanik u ovom trenutku suočava, a Grad Pula i Istarska županija istaknuli su i potvrdili svoj stav koji je zajednički stavu i cilju nove Uprave i Nadzornog odbora Uljanika", navodi se u dopisu poslanom ministru Horvatu.

Vezani članci Pred Ministarstvom pravosuđa 300-tinjak prosvjednika Pravosudnim policajcima ponuđen rast plaće od deset posto: Oni ne odustaju od štrajka Uljanik - 6 Uljanik ima novog kupca, a mnoge je iznenadila visoka cijena njihove ponude

Dodaje se kako je svim dionicima razgovora zajedničko stajalište da se plan restrukturiranja mora temeljiti na brodogradnji kao primarnom interesu Uprave i radnika, o čemu "postoji jasan i nedvosmislen konsenzus između Uprave, Nadzornog odbora, Istarske županije i Grada Pule".

"Kao i do sada, Grad Pula i Istarska županija u potpunosti su spremni surađivati u smjeru u kojem bi Uljanik, njihovi radnici i Uprava htjeli krenuti ako je to za očuvanje održivosti brodogradnje i radnih mjesta kao primarnog cilja. Radi održivosti brodogradnje, svi potezi prethodno moraju biti usuglašeni između Uljanika i nadležnih državnih institucija", stoji u dopisu koji je u četvrtak poslan ministru Horvatu.

U međuvremenu, prema informacijama iz Štrajkaškog odbora, na račune Uljanikovih radnika počela je stizati plaća za rujan, no ne svima. Naime, uplatom nekih vjerovnika plaću je zasad dobilo tek tridesetak radnika, a štrajk na radnim mjestima traje do pune isplate plaća.

"Određeni vjerovnici Uljaniku su uplatili novac pa su automatizmom radnicima koji su prvi uneseni u evidenciju Fine bruto plaće za rujan počele stizati na račune", rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, dodajući kako je riječ o tridesetak radnika, no još se ne zna koji su vjerovnici uplatili novac.

S druge strane radnici čekaju minimalac oko 2.700 kuna, koji bi, prema nekim navodima, trebao biti uplaćen početkom idućeg tjedna, a zatim bi tijekom tjedna radnici trebali dobiti ukupni iznos bruto plaće. Naime, na sastanku s brodovlasnicima čiji se brodovi grade u Uljaniku oni su - ako je to potrebno - izrazili spremnost "uplatiti avanse kako bi se radnicima osigurala puna plaća za rujan".

"Spora je to dinamika, ali se ipak nešto pokrenulo i to je u ovom trenutku najvažnije. Osim toga, od iznimne je važnosti da se u konačnici prihvati novi program restrukturiranja Uljanika", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Cerovac.

Iz Štrajkaškog odbora Uljanika poručili su kako bi bilo kontraproduktivno pojačavati pritisak na Upravu brodogradilišta i Vladu u trenutku kad se čini da se nešto napokon pokrenulo s mrtve točke. Zato su u četvrtak objavili da su odustali od prosvjeda na ulicama Pule i zabrane rada kooperantima na kruzeru. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju