Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve skuplji život

Čeka li nas lančano poskupljenje? Rastu cijene struje u gospodarstvu, građani u strahu od većih računa: "Malo, malo pa to dižu"

Aktualno Galerija Računi, ilustracija Računi, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Račun/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Gospodarstvu struja već poskupljuje, što bi se moglo odraziti i na proizvode i usluge koje plaćamo. Ministar Tomislav Ćorić uvjerava da za građane računi za struju ostaju isti. Ali do kada - ne odgovara.

Da nema svoje koke - Ivici Ribić iz Osijeka bi bilo još teže. Jer mala mirovina - nije dovoljna za sve skuplji život.

Pročitajte i ovo Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo Vox Populi - ograničavanje cijena proizvoda Vox Populi VIDEO Kako su vam sjele nove mjere Vlade? "Nije normalno da je u Nizozemskoj plaća 3000 eura, a da je jeftinije u dućanu nego kod nas"

"Ne moramo sve kupovat, ni luk ni krumpir, uvijek nešto bude", kazao je Ribić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Brkić Tomljenović. Ali se boji većih računa za struju.

"Malo, malo pa to dižu. Dobro, ja plin nemam, grijem se na centralno na drva, ali struja eto. Koliko potrošimo toliko ćemo platiti. I vodu su digli isto sada...", dodaje Ribić.

Poskupjela i hrana

Poskupjela je i hrana. Ulja najviše. Povrće, kruh.

Na pitanje hoće li struja i plin poskupjeti i za građane, ministar Ćorić odgovara: "Ne vidim razlog zašto bi se to u ovom trenutku dogodilo". No na pitanje o tome je li siguran kako se to neće dogoditi odgovara: "Ne postoji apsolutna sigurnost".

U HEP-u isto kažu. Ali gospodarstvu - cijena struje raste, ponajviše zbog poskupljenja na mađarskom tržištu.

I to 40 posto za dio poduzetnika, koji cijenu sada ugovaraju - kaže direktor jednog trgovačkog centra Denis Čupić. Traži pomoć države.

"Na našem najvećem objektu, gdje nam je potrošnja energije 20 milijuna kuna, naknada za obnovljive izvore energije je 4,5 milijuna kuna. Apeliramo da se ona barem smanji za pola", navodi Čupić.

Čeka nas lančano poskupljenje

Jer u suprotnom, uvjerava, čeka nas lančano poskupljenje. U Vladi - niža naknada zasad nije na stolu. Kao ni niža stopa PDV-a na hranu. Na jaja, ulja, svježe meso i ribu, povrće i voće PDV je već snižen.

"U ovom trenutku za iduću godinu taj fiskalni prostor za sniženje stope PDV-a na hranu ne postoji, ali ne isključujem to do kraja mandata što smo zapisali u programu", navodi ministar Zdravko Marić.

Nakon nižeg PDV-a, mnogi trgovci nisu smanjili cijene proizvoda pa to građani i nisu baš osjetili. A s novim poskupljenjima - oni s najmanjim primanjima i mirovinama doslovce moraju "kemijati" da bi preživjeli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene