Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNI VODOSTAJI

Vojska stigla u Petrinju, ojačavaju nasipe, sanirali puknuti u Sisku

Aktualno Galerija Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Kupa i dalje raste - 7 Kupa i dalje raste - 7 Foto: Ivana Nobilo / CROPIX Kupa i dalje raste - 6 Kupa i dalje raste - 6 Foto: Ivana Nobilo / CROPIX Kupa i dalje raste - 5 Kupa i dalje raste - 5 Foto: Ivana Nobilo / CROPIX +37 Kupa i dalje raste - 4 Galerija 1/42 >>
Hrvatska se bori s visokim vodostajima. Najteže je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice. Rijeka Korana u Karlovcu je poravnala svoj povijesni rekord od čak 852 centimetra, kakav je u izmjeren još samo 16. listopada 2015. godine. No počele su stizati i dobre vijesti.

 

  • HZJZ je objavio preporuke za građane
  • Probijen nasip u Sisku, evakuirane životinje iz Udruge za terapijsko jahanje KAS
  • Najteže je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice
  • Stanje na području Gračaca i Obrovca se stabilizira

Pratite događanja iz minute u minutu:

0:30 Još uvijek ima područja oko Hrvatske Kostajnice koja su odsječena. Iako je situacija daleko od idealne, dobra vijest je što vodostaj rijeke Une pada.

 "Prva je ovo noć nakon četiri dana da će građani Hrvatske Kostajnice mirno spavati jer vodostaj rijeke Une i dalje opada. Do prije nekoliko sati ovdje je bila vojska, no i oni su napustili Hrvarsku Kostajnicu. Premješteni su tamo gdje je trenutno najpotrebnije. U ova četiri dana ukupno su napunili više od 65 tisuća vreća s pjeskom. Gotovo sva voda povukla se s ulica u centru Hrvatske Kostajnice. Ostali su samo još zečji nasipi koji podsjećaju da je do maloprije sve bilo pod vodom. Na terenu nisu više ni dežurne službe jer za time nema potrebe. Narednih dana vršit će se dezinfenkcija i deratizacija centra Hrv. Kostajnice", rekla je reporterka Dina Ćevid.

0:25 Na vodu za piće upozorili su epidemiolozi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Iz Zavoda kažu i kako nije preporučljivo da se djeca igraju na poplavljenim područjima, i da izbjegavaju igračke koje su bile u vodi. Ruke bi se trebale prati češće, po mogućnosti prokuhanom vodom. Što se pitke vode tiče, treba koristiti onu iz boca ili kontroliranog vodovoda.

 0:20 Izvanredno stanje još uvijek je na snazi u Karlovcu zbog Kupe i Korane, ali i Hrvatskoj Kostajnici zbog rijeke Une. Stotine vojnika večeras su uspjele zakrpati nasip koji nije izdržao vodenu bujicu u Sisku.  Pukao je, a voda se izlila i uzrokovala golemu štetu. U nadiranju vode, poplavljene su prostorije udruge za terapijsko jahanje. Konji su na sreću izvučeni. Vojska je nasip sanirala, ali nije stala. Preselila se, zajedno s mehanizacijom, pijeskom i vrećama u Petrinju.

22:09 U mjestu Krnica kod Petrinje pripadnici Tigrova još uvijek ojačavaju dio nasipa koji je stradao u potresu. Vreće s pijeskom ubacuju se u bager koji ih prebacuje u kamion koji ih zatim vozi još kilometar. Vojska će raditi cijelu noć, a oko dva sata ujutro Tigrove će zamijeniti Gromovi.

Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 Jačanje nasipa u Petrinji Foto: DNEVNIK.hr

19:38 Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja otkrio je kakvo nas vrijeme čeka.

"Vrijeme se već postupno smiruje. Idućih dana idemo sve bliže ljetu, vrijeme će biti toplije, ali neće biti posve stabilno. Ako bude nešto kiše, sigurno ne bi trebale biti ovakve količine kao što je to bilo u ovom tjednu", rekao je.

Kada se očekuje povlačenje u Karlovcu?

19:35 Reporterka Amela Čilić uživo se u Dnevnik Nove TV javila iz Selca, karlovačkog prigradskog naselja. Ondje se nalazi i zid koji su Hrvatske vode počele graditi prošle godine, a koji je mještane po završetku trebao štititi od poplava. O njemu je Čilić razgovarala s Darijom Barac, predsjednicom Mjesnog odbora Gradac.

"Iz Hrvatskih voda kažu da nije dovršen najviše zbog rata u Ukrajini jer željezo za njega dolazi odande. Također, vodostaj varira pa usporava ili onemogućava gradnju", rekla je Barac.

Također je procijenila dokad bi se voda mogla povući.

"Poplave nam nisu strane tako da, prema našim dugogodišnjim iskustvima, nadamo se da će glavna cesta biti prohodna do sutra navečer. Za dijelove koji su na sporednim pravcima optimalno bi bilo kada bi bili prohodni u subotu ujutro", objasnila je.

19:23 Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović u Sisku je o opasnostima od poplave razgovarala s Markom Krpanom, zapovjednikom Bojne Tigrovi.

"Sto ljudi od 10 ujutro kontinuirano radi i pokušavamo zatvoriti otvoreni propust. Dosad je utrošeno oko 10.000 vreća pijeska i pretpostavljam da bismo ga uskoro mogli uspješno zatvoriti. S obzirom na to da je znatno smanjen ulazak, razina vode smanjena je za oko 20 centimetara", rekao je.

Banovinu tek čeka najgore

19:22 Pogođena je i Varaždinska županija. Obiteljske kuće i farme poplavljene su na području dvadeset općina i gradova. Obilna kiša pokrenula je i dvadesetak novih klizišta. Zabilježen je niz odrona tla i velik broj slučajeva rušenja stabala.

U Beletincu pokraj Varaždina je reporter Hrvoje Krešić. Krešić navodi da je voda u opadanju, no klizišta se i dalje vide. "Polja oko Bednje su potopljena vodom. Bednja je pokazala svoju snagu. Rijeka se spušta, no vidi se da su prometnice bile potopljene. Neke se tek sada vraćaju u funkciju", izvijestio je.

"Vatrogasci su imali desetke intervencija, klizišta i njihove posljedice uglavnom su pod kontrolom", dodao je.

19:18 Reporterka Dina Ćevid u Hrvatskoj Kostajnici razgovarala je s Majom Böhm, ravnateljicom Crvenog križa Hrvatska Kostajnica. Vodostaj Une napokon opada, a prometnice su prohodne. Böhm navodi da je situacija pod kontrolom i smiruje se.

"Djelatnici Crvenog križa neprestano dijele pitku vode jer je nema na poplavljenom području. Dijelimo vodu i u Crvenom križu, u našem skladištu, a od petka i u šatoru kod gradskog parka", kazala je i dodala da će uslijediti deratizacija područja. Hrvatska vojska napustila je Hrvatsku Kostajnicu. Premješteni su u Petrinju, tamo su potrebniji.

19:06 Banovinu najgore tek očekuje – sisački nasip oštećen u potresu danas je popustio, a svi se pribojavaju hoće li izdržati onaj u Petrinji.

"To su razvalili i nisu na vrijeme napravili kad je trebalo. Vidite što se događa kad se ne radi ono što je trebalo", rekao je Milan Mikulić, stanovnik Siska.

Istovremeno se u Petrinji očekuje povijesna razina Kupe od 1000 centimetara, stoga je vojska jačala nasip vrećama s pijeskom. I tamo je oštećen u potresu, ali se na njemu radilo. Pitanje je hoće li izdržati.

"Mi smo se nadogradili s privremenim sustavima koji bi trebali izdržati. Nadamo se ipak da neće biti novih kiša. Idućih dan-dva trebalo bi biti sušnije vrijeme", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

I Hrvatska Kostajnica čeka svoj nasip, koji se obećava do kraja godine. Una, koja je poplavila šesti put u devet mjeseci, napokon počinje padati, ali neke kuće još ispumpavaju vodu.

"Danas je fantastično za ono jučer i prekjučer. Naime, trebao sam bušiti rupe u podu jer mi je voda navrla", rekao je Željko Repić iz Hrvatske Kostajnice.

Još se čeka povlačenje vode

17:29 Ovako izgledaju prostori poplavljene Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS.

Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 Udruga za terapijsko jahanje KAS - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

17:17 Iako je u Hrvatskoj Kostajnici situacija bolja, još se čeka povlačenje vode kako bi se moglo početi sa sanacijom. Gotovo cijela općina Dvor je odsječena. Reporterka Dina Ćevid razgovarala je s Marijanom Vebleom iz HGSS-a Novska. "Bili smo tu desetak puta u Kuljanima. Bilo je težih i lakših intervencija", kazao je Veble.

Ana Kovačević iz HGSS-a navodi da su prvih dana nosili ljudima piće i hranu, no sad je to preuzeo Crveni križ. Na terenu su do daljnjeg. Vodostaj je u opadanju, što je dobra vijest. Potopljena su igrališta i kuće.

Stevo Brajenović iz Kuljana kaže da je od ponedjeljka odsječeno selo od svijeta. "Potrajat će to još tri do četiri dana. Posjećuje nas Crveni križ i HGSS, komunalci su nam donijeli vode. Živimo na selu pa ne oskudijevamo u hrani. Dobro je da nije nitko bolestan, ali su većinom stariji tu", navodi.

Preporuke HZJZ-a za građane

17:14 S obzirom na to da poplavne vode mogu sadržavati fekalije i ostale po zdravlje štetne tvari, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za stanovnike poplavljenih područja.

"Koristite vodu za piće iz kontroliranog javnog vodovoda ili iz boca. Češće perite ruke, i to prokuhanom vodom", poručuju.

"Djeca se ne smiju igrati na poplavljenim površinama ili igračkama koje su bile u vodi. Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome crijevnih zaraznih bolesti, obratite se liječniku", dodaju u uputama u HZJZ-u.

17:12 O poplavama na području Karlovca reporterka Amela Čilić razgovarala je s HGSS-ovcem Krešimirom Pogačićem.

"HGSS-ova stanica Karlovac je od jučer ujutro imala više od 40 intervencija, prije svega je to bila suradnja s Hitnom pomoći, evakuacija osoba koje su trebale u bolnicu i dostava lijekova te pomoć vatrogascima i drugim službama", rekao je.

Također je odgovorio na pitanje koliko će, prema njegovu mišljenju, vremena trebati da se voda povuče i da se život vrati u normalu.

"Nadamo se stabilnom vremenu bez padalina i da će se unutar nekoliko dana stanje koliko-toliko vratiti normali", napomenuo je Pogačić.

17:10 Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović nalazi se u Sisku, gdje je o poplavi razgovarala sa Zdenkom Videcom, tajnikom Streličarskog kluba Sisak.

"Do kluba možemo samo plivajući ili čamcem, a zasad je nemoguće utvrditi razinu štete jer se radi o vrijednoj opremi i dijelu radnih strojeva koji služe za uređenje terena. Sve je to pod vodom", rekao je.

"Što reći? Kad u jedan sustav ulažeš toliko godina i sebe daješ, ne znaš bi li bio ljut ili pustio suzu. Jednostavno, to je stanje koje se ne može opisati riječima. Jednostavno u nepovrat za nekoliko sekundi ode nešto što stvaraš toliko godina", dodao je.

Milanović u Petrinji

16:25 Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u četvrtak poplavom ugroženo područje grada Petrinje, odnosno nasip uz desnu obalu rijeke Kupe, gdje su angažirani i pripadnici Hrvatske vojske, priopćio je Ured predsjednika.

Nasipu, koji je oštećen tijekom potresa, prijeti visoki vodostaj Kupe, pa pripadnici Hrvatske vojske, njih 70, od jutros ojačavaju nasip vrećama s pijeskom.

Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 Predsjednik Milanović obišao nasip na Kupi kod Petrinje (Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek)

16:20 U Gračacu se u četvrtak saniraju štete nastale tijekom poplave na obiteljskim kućama i infrastrukturnim objektima jer se voda povukla, a uspostavljena je i vodoopskrba svugdje osim u Grabu, gdje je bujica uništila dio vodovodne mreže. Direktorica gračačke tvrtke Vodovoda i odvodnje Dragana Pavlović rekla je da radnici popravljaju kvar i da bi sutra i Grab trebao biti spojen na vodovod.

Što se tiče mikrobiološke ispravnosti vode za piće, još nema rezultata jučer poslanih uzoraka vode. Dio parametara je u redu, no da bi se voda proglasila ispravnom za piće, treba pričekati laboratorijsko analitičko izvješće. Načelnica Turbić rekla je da je iz zadarskoga Crvenog križa za građanstvo dostavljena voda u bocama.

Reporteri Dnevnika Nove TV o stanju na terenu

14:12 Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović iz Siska je izvijestila o dvije vijesti, dobroj i lošoj. "Dobra je vijest da voda ne prijeti kućama. Loša je vijest da je popustio privremeni nasip oštećen u potresu."

14:08 Reporterka Amela Čilić u mjestu Gradac kod Kupe razgovarala je s mještaninom kojemu je voda prije pet godina ušla u kuću, a to se dogodilo opet.

"2015. smo dobili sitniš. Uništeni su nam bili strojevi, a kad smo to dali procijeniti, dobili smo 2000 kuna", rekao je gospodin Gregor.

13:14 Obilne kiše izazvale su novih 20 klizišta na području Varaždinske županije. Osim klizišta oborine su preplavile prometnice, obiteljske kuće i farme, a srušena su i mnogobrojna stabla.  

"Obišao sam većinu poplavljenih područja i uvjerio se u razmjere štete", rekao je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

12:45 Vodostaj Kupe kod Karlovca i dalje je u padu, no poplavila je prometnice i ugrozila kuće. Trenutačni vodostaj iznosi 834 centimetra.

U Petrinji se maksimalni vodostaji tek očekuju tijekom idućih 36 do 48 sati. Vjerojatno će biti blizu rekordna 988 centimetara iz 2014. godine. Na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava od jutros u 8:30. Očekuje se plavljenje prometnica te niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke Kiselice do Petrinje.

12:38 Evakuirano je sedam konja iz poplavljenih prostorija Udruge za terapijsko jahanje KAS

Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 Poplavljen prostor Udruge za terapijsko jahanje KAS Foto: DNEVNIK.hr

12:17 Rijeka Kupa kod Farkašića neumorno raste, od 4 sata u noći porasla je za čak 13 centimetara. Trenutačni vodostaj iznosi 954 centimetra.

11:25 Stabilizira se stanje na području Gračaca i Obrovca, vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opada, dok vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu naizmjence raste pa opada ili stagnira, poručili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

10:27 Problemi na sjeveru Hrvatske, u Murskom Središću Mura je je došla do ruba i napravila veliku materijalnu štetu.

"Skela Križovec otplovila je prema Podturnu jer je nešto potrgalo sajlu. Nasreću, nasukala se na sprud i drveće kod Podturna. HGSS ju je dodatno osigurao, a vraćanje će biti skupo i komplicirano", objavio je na svojem profilu na Facebooku Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, i dodao da je sve pod kontrolom. 

Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 Mursko Središće (Foto: Dražen Srpak/Facebook)

10:12 U posljednja tri sata vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice pao je za šest centimetara te trenutačno iznosi 483 centimetra. 

Popustio nasip u Sisku

10:05 U Sisku je popustio nasip i voda je potopila i prostor Udruge za terapijsko jahanje KAS. Članovi udruge još uvijek spašavaju životinje.

"Ništa nije u redu, moramo spasiti konje. Potopljeni su nam svi dokumenti i sve što imamo. Radimo 20 godina na izgradnji ove udruge, a sad smo sve izgubili", rekla nam je kroz suze Anita Trstenjak, tajnica Udruge KAS, s kojom smo razgovarali telefonom. 

Zamjenik gradonačelnice kritizirao je sporu obnovu nakon potresa. "Nažalost, gledamo to već dvije godine i došlo je nažalost do onoga što je svatko razuman znao da bi se moglo dogoditi. Privremeni nasip ima svoj rok trajanja, a ne da tu stoji dvije godine“, rekao je Marko Krička.  

Članovi udruge još uvijek nisu uspjeli evakuirati sve konje

9:30 Vodostaj rijeke Korane kod Karlovca u padu je već treći sat zaredom, trenutačno iznosi 849 centimetara. Vodostaj rijeke Kupe također se smanjuje, trenutačno je na 839 centimetara. 

8:48 Rijeka Korana prestala je rasti kod Karlovca, u jutarnjim satima zabilježen je pad za dva centimetra. Trenutačni vodostaj Korane iznosi 850 centimetara, izvanredno stanje i dalje je u tijeku.

8:34 Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da su na tom području vodostaji u blagom opadanju, ali ne i zaobilaznih voda te nastavljaju s radom. "Ono što smo uspješno odradili u samoj borbi je smanjivanje same razine vode u ulicama naspram vodostaja u rijeci Uni", rekao je Bišćan za Hrvatski radio.

Cijelu noć ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Hrvatske vojske i podizvođača Hrvatskih voda radile su na dopunjavanju, to jest praćenja samog rada pumpi. Trenutačno imamo blago opadanje vodostaja, dodao je. Napomenuo je kako se nada da je najgore prošlo, ali kaže: "Ovo je i dalje pola metra viši vodostaj od one situacije koju možemo nazvati izvanredne mjere, tako da je pred nama nekoliko dana borbi i održavanja jer pad je jedan centimetar."

8:00 Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice protekle je noći pao za desetak centimetara i u 7 sati je iznosio 489 centimetara, što su stanovnici tog pounjskog grada dočekali s olakšanjem. Ipak, za branitelje nema opuštanja, pa se i nadalje učvršćuju zečji nasipi, a nastavljeno je i ispumpavanje vode iz kuća u Ulici Nine Marakovića.

Ohrabruje da je pad vodostaja zabilježen i uzvodno kod Struge Banske i Dobretina, što znači da je prošao najviši vodni val. U nizvodnoj Hrvatskoj Dubici vodostaj stagnira na 523 centimetra.

Pročitajte i ovo Spašene životinje - 4 Svaka mu čast! Vatrogasci nikoga ne ostavljaju iza sebe: Pogledajte koga su spasili od utapanja

Usporen je i porast vodostaja rijeke Save kod Jasenovca, koji je u 7 sati iznosio 867 centimetara. Kod Crnca, nedaleko od Siska, Sava raste u prosjeku jedan centimetar na sat. Međutim, na sisačkom području Sava ne prijeti poplavama jer je voda puštena u retenciju Lonjsko polje.

7:55 Zbog visokog vodostaja još je dosta problema u prometu, pa je u prekidu promet iz Hrvatske Kostajnice prema Dvoru i prema Hrvatskoj Dubici na ŽC47. Prema podacima HAK-a, također je promet obustavljen između Stankovca i Slane na glinskom području, Žažine i Male Gorice na petrinjskom, Matijevića i Donjeg Dobretina na dvorskom te Košutarice i Mlake na jasenovačkom području. Voda je preplavila i prometnice u naseljima Prekopa i Dvorišće na glinskom području.

7:10 Karlovac će danas posjetiti predsjednik Vlade Andrej Plenković i održati radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja. Nakon sastanka Stožera civilne zaštite dat će izjave za medije, a potom obići okolna područja.

Više o tome pročitajte OVDJE

Pročitajte i ovo Klizište prijeti kućama izvanredne mjere FOTO Rijeke nabujale, pred stanovnicima još jedna neizvjesna noć: U Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici na snazi je izvanredno stanje

7:00 Vodeni val prošao je noćas kroz Karlovac i Hrvatsku Kostajnicu. Mnoge prometnice su poplavljene. Vodni val seli se prema Sisku. Kritično je i u Petrinji, očekuje se da će biti ugroženo područje od Karlovca do Siska. 

6:00 Kroz Karlovac je noćas prošao veliki vodeni val. Rijeka Korana u Karlovcu je poravnala svoj povijesni rekord od čak 852 centimetra, kakav je u izmjeren još samo 16. listopada 2015. godine. Proteklih nekoliko sati Korana je rasla po jedan centimetar na sat i u ponoć je dosegla rekordan vodostaj od 852 cm.

Kupa posljednjih sati stagnira na 846, što je devet centimetara od rekorda iz 2015. godine. Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

Uz sve operativne snage civilne zaštite, angažirane su komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji rade na aktivnostima obrane od poplava i raspoređuju se po potrebi na ugrožena područja u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

5:40 Niz cesta zatvoreno je zbog kiše i poplava. Stanje na cestama pogledajte OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene