Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBILAZAK POPLAVLJENIH PODRUČJA

Plenković u Karlovcu: "Možda je i gora situacija u drugim europskim zemljama, pogledajte Italiju"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Luka Stanzl/Pixsell
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Luka Stanzl/Pixsell Kupa i dalje raste - 7 Kupa i dalje raste - 7 Foto: Ivana Nobilo / CROPIX vodostaj Kupe i dalje raste - 6 vodostaj Kupe i dalje raste - 6 Foto: Ivana Nobilo / CROPIX Kupa i dalje raste - 3 Kupa i dalje raste - 3 Foto: Ivana Nobilo / CROPIX +1 Andrej Plenković Galerija 1/6 >>
Premijer Andrej Plenković u posjetu je Karlovcu. Održao je radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima vezanim uz poplavu.

I dalje traje borba s poplavama, no situacija je pod kontrolom, a tijekom noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu, rekao je u četvrtak Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Karlovac je danas posjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Održan je radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja.

"Ogromne su vode u više županija, traju obrane od poplava. Nažalost slična, možda i gora situacija je u drugim europskim zemljama", rekao je Plenković.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u obrani od poplava i koji su pomogli građanima. Na pitanje je li se na pojedinim mjestima moglo bolje odreagirati rekao je: "U Kostajnici, koliko znam, Una je bila preko pet metara. Situacija je složena, ali napravljeni su napori. Sustav obrane možda može biti bolji. Bolje je nego što je bilo ranije", istaknuo je. "Pogledajte širu sliku, odite na Google, pogledajte što se zbiva u Italiji. Ovo su ogromne prirodne nepogode, bila je izvrsna koordinacija."

Dodao je da ima oko 500 domaćinstava koje pokriva Crveni križ: "Ako netko nije dobio pomoć, ne znači da se to neće dogoditi. Ministar Medved će otići u Sisak jer tamo ima problema s branama." 

"Čuli smo koliko su bitne prirodne retencije koje imamo u Lonjskom polju, slično će se napraviti s Kupom. Treba voditi računa o osiguranju objekata. Gradonačelnik je rekao da ima lokacija gdje su ljudi izgradili koje su rizična područja, osiguravajuće kuće ne žele dati osiguranje. Ovo su enormni vodostaji."

"Ono što je nekad bio standard obrane jednom u sto godina mijenja se. Zašto imamo sastanke o globalnim klimatskim promjenama? Promjene se događaju brzo", dodao je.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite sinoć su poručili da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove. Vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22-23 sata za Unu.

Pročitajte i ovo Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 POVIJESNI VODOSTAJI Vojska stigla u Petrinju, ojačavaju nasipe, sanirali puknuti u Sisku

Kupa je u Karlovcu u 2 sata dosegnula 840 cm, to je treći po veličini vodeni val od 1926. godine. Prvi je bio 1939., samo 20-ak cm viši od ovoga. Una je dosegnula 499 cm u Hrvatskoj Kostajnici, trenutačno je u opadanju i opala je za 20-ak cm u odnosu na ponoć i najviši vodeni val, rekao je Novosel za Hrvatski radio.

U iduća 24 sata očekujemo da Kupa i Korana u Karlovcu opadnu za oko pola metra. Vremenske prilike se smiruju danas i sutra, što će pogodovati da se situacija počne smirivati i na terenu, dodao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene