Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubljanski 'Dnevnik':

'Agrokorova ponuda za Mercator je ponižavajuća i neozbiljna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obvezujuće ponude za kupnju 53 posto dionica 'Mercatora' predali su samo koncern Agrokor i financijski fond MID Europa Partners, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene informacije.

Rok za predaju obvezujućih ponuda istekao je u petak, a ponude nisu dali fondovi CVC Capital i Bain Capital koji su sudjelovali u prijašnjem postupku predaje neobvezujućih ponuda i pregleda poslovanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, navode 'Delo', 'Dnevnik' i poslovni list 'Finance'. Službenih informacija nema, a s prispjelim ponudama koje su ispod očekivanja vlasnika u utorak će se upoznati nadzorni odbor najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, navode mediji u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Odlična poslovna priča' SLUŽBENO JE: Todorić preuzima Mercator! Slika nije dostupna Uskoro predaje ponudu Agrokor potvrdio da će ponovno pokušati preuzeti Mercator

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi 'Delo', Agrokor je svoju ponudu bazirao na tržišnoj kotaciji dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi i ona iznosi oko 110 eura, dok se MID Europa Partners odlučio za drugi pristup, te cijenu nije naveo nego ponudio samo dokapitalizaciju Mercatora.

Ponuda financijskog fonda više odgovara Mercatoru, a Agrokorova vlasnicima trgovačkog lanca, među kojima je uz Novu Ljubljansku banku (NLB) najveći Pivovarna Laško (PL) koja se mora razdužiti, a vjerovnicima - slovenskim bankama - duguje 360 milijuna eura, navodi 'Delo'. Vodeći slovenski list dodaje da su na potezu vlasnici 53 posto ponuđenih dionica Mercatora koji će morati odlučiti jesu li dvije ponude dovoljno privlačne za nastavak pregovora s jednim ili oba potencijalna kupca, te da brzu odluku o tome očekuju i uprava Mercatora, te njegov nadzorni odbor koji se sastaje u utorak.

>> Agrokor dao novu ponudu za Mercator

Ljubljanski 'Dnevnik' navodi da su prispjele ponude ispod očekivanja, te da je Agrokorova ponuda 'ponižavajuća', 'neozbiljna' i s nejasnom financijskom konstrukcijom jer je predana bez bankovnih jamstava, uz neobvezujuće pismo potpore fondova Blackstone i One Equity Partners.

I ponuda Agrokora i ponuda MID Europe prema neslužbenim informacijama na koje se poziva taj list 'bitno odstupaju' od očekivanja konzorcija vlasnika 53 posto dionica Mercatora (više banaka i Pivovarne Laško).

Zato se 'ne može isključiti da će oni zaustaviti postupak prodaje', navodi ljubljanski 'Dnevnik'. Isti list navodi da je slovenska premijerka Alenka Bratušek u nedavnom razgovoru za jedan hrvatski dnevnik u vezi mogućeg spajanja Agrokora i Mercatora rekla da bi tako 'umjesto dviju tvrki koje imaju teškoće dobili jednu s još većim problemima', te podsjeća da je dosadašnjih osam pokušaja prodaje Mercatora bilo neuspješno i da je uz vlasnike na prodajni proces utjecala i doktrina tzv. nacionalnog interesa koji je diktirao dio politike za koju je Mercator od presudne važnosti za slovenske dobavljače, prehrambenu industriju i jačanje izvoza na regionalna tržišta.

Da bi i deveti pokušaj prodaje Mercatora mogao biti zaustavljen navodi i poslovni list 'Finance'. Konzorcij Mercatorovih vlasnika još će ovog tjedna objaviti hoće li se odlučiti za nastavak prodajnog postupka ili ne, no poznavatelji prilika sumnjaju da je cijena od oko 110 eura za dionicu dovoljno privlačna, pa bi prodaja mogla biti prekinuta, navode 'Finance'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene