Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništavaju sve

Poljoprivrednike i stočare muče divlje životinje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katastrofa prijeti i poljoprivrednicima na Krku. Divlje svinje ponovno su ove godine počele uništavati mlade usjeve. Prvi je na redu krumpir kojega su u mnogim vrtovima preorale, stradali su i janjci na slobodnoj ispaši.

Vinogradari se boje za lozu. Osim u poljoprivredi, svakoga proljeća bilježe se i velike štete u prometu od sudara s divljači na cesti. Mjerodavni pozivaju na oprez!

Pročitajte i ovo Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos Screenshot Grad Zagreb Tomašević komentirao najavu o raspuštanju Sabora: "Što prije izbori, to bolje za Hrvatsku"

Divlje svinje prekopale su vrbničko polje. Ne smeta im ni ograda. "Ove godine sam očito slabe sreće, jer sam postavio mrežu duplu mrežu", kaže poljoprivrednik Ivica Ban.

Vinogradari su zabrinuti, što će tek biti s grožđem. "Potpuno novi oblik života se slaže na otocima, pa da nam barem netko kaže kakav je taj pa da se i tomu prilagodimo i da evo posiječemo ovo i napravimo roštilj od srdela kojih još ima, hajde", priča Ivan Katunar, vinar i vinogradar.

No, nisu divlje svinje vegetarijanke, velike štete nanose i stočarima. "Imam sedamdesetak, osamdesetak ovaca, a ove godine imam 32 janjca drugo mi je sve, oko 35 mi je uzela divlja svinja", ističe stočar Domagoj Gršković.

Josip Gršković se nakon završenog studija s obitelji vratio na Krk. Sada je u nedoumici je li ispravno postupio. "Bavimo se isključivo poljoprivredom, vinogradarstvom, ovčarstvom i maslinarstvom i danas smo došli u situaciju da nam je uopće upitan opstanak", kaže.

Broj svinja na Krku drastično se povećao pa lovci ni izlovom ne uspijevaju održati prirodnu ravnotežu. Divlje životinje uništavaju sve pred sobom. Nedavno je automobil naletio na jednu. A kod Vrbovskog je košuta razbila auto. "Samo se pojavila preda mnom iz trave iskočila ravno preda me nešto strašno je to, strašno", opisuje Dragica Kramarić, vozačica.

Ukoliko dođe do sudara, obvezno zovite policiju, a oni zovu cestare i lovce. To je važno jer štetu na vozilu plaća osiguravajuća kuća kod koje su lovci osigurani. A tko će i kada platiti štetu krčkim poljoprivrednicima, ne zna se.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene