Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski su klubovi podržali su izvješće o radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, a dio klubova smatra da vlada samo mehanički ispunjava mjerila i preporuke te da do kraja ne vodi računa o hrvatskim specifičnostima.


'Vlada mehanički popunjava prostor između onoga što ne smijemo i onoga što moramo napraviti, a specifične potrebe hrvatskog društva i gospodarstva ostaju nepokrivene', ustvrdio je Neven Mimica (SDP). Kao primjer je naveo brodogradnju, ustvrdivši da je jedini zahtjev EU da brodogradilišta moraju poslovati bez državnih potpora, a da je privatizacija tek savjetovana. Vlada je, međutim, propustila utvrditi ciljeve restrukturiranja brodogradilišta, a mehanički se držala savjeta Bruxellesa kao jedine mogućnosti, ustvrdio je Mimica.

Vezani članci Sastanak sindikata i Vlade o kolektivnom ugovoru Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima" Volodimir Zelenski Zelenski o pregovorima: "Signali koje dobivamo su pozitivni, ali ne prigušuju eksplozije ruskih granata"

I Miljenko Dorić (HNS) tvrdi da se politika prema brodogradnji svodila na smjenjivanje ravnatelja i krpanje rupa, a upozorio je i da vlada mora pripremiti projekte koji će povlačiti novac iz europskih fondova. Milorad Pupovac (SDSS) zabrinut je zbog otpora provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u čemu se, smatra, krije zamka za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Frano Matušić (HDZ) uvjeren je da su pregovori EU na samom kraju i da će se završiti do kraja godine, u što sumnja Davor Bernardić (SDP). 'Neotvorena su ostala poglavlja pravosuđa i zaštite tržišnog natjecanja, u kojima bi moglo biti najviše problema', rekao je. Stanko Grčić (HSS) ohrabren je najavom nove međuvladine konferencije u svibnju. Istaknuo je da je Hrvatska spremna na otvaranje i zatvaranje svih poglavlja u vrlo kratkom roku, ali i upozorio da dio članica otvaranja poglavlja 23 veže uz izvješće glavnog haškog tužitelja Sergea Bramertza, koji je, ističe Grčić, samo jedna stranka u postupku. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju