Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Političari odlaze na odmor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skidanjem hrvatske državne zastave sa stupa ispred zgrade Hrvatskog sabora danas je i simbolično završena ljetna parlamentarna sezona. Državnu zastavu, službenici saborske straže ponovno će podići 15. rujna, kada počinje redovno jesensko zasjedanje Sabora.

Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje - između 15. siječnja i 15. srpnja te između 15. rujna i 15. prosinca i na te se datume podiže i spušta državna zastava ispred Sabora.

Pročitajte i ovo Ljudi u kafiću Praznici ANKETA Ovo su neradni dani u 2024., znalci će ponovno imati mnogo prilika za spajanje: Ali ima i jedna loša vijest Hrvati i ljetovanje - 3 INFLACIJA UKRALA ODMOR Koliko Hrvata može platiti ljetovanje? Rumunjska, Grčka i Mađarska najgore na ljestvici

I dok je do prije nekoliko godina taj čin pratila manja ceremonija, danas je sve obavljeno vrlo skromno, uz tek dvojicu službenika.

Skidanje i podizanje državne zastave na početku i kraju parlamentarnih sezona svojevrsno je podsjećanje na 25. srpnja 1990. kada se po prvi put ispred saborske zgrade zavijorila zastava Republike Hrvatske sa hrvatskim povijesnim grbom, umjesto zvijezdom petokrakom.

Toga je datuma, naime, Sabor usvojio i proglasio ustavne amandmane, iz Ustava su uklonjena ideološka obilježja, iz imena države i institucija uklonjena je riječ "socijalistička".

Iz hrvatske republičke zastave uklonjena je zvijezda, a na njenom je mjesto trebao biti hrvatski povijesni grb, što se trebalo urediti posebnim zakonom.

No, istog dana kad su proglašeni ustavni amandmani, ispred Sabora je skinuta zastava sa zvijezdom petokrakom i izvješena zastava Republike Hrvatske s hrvatskim povijesnim grbom u njezinom središnjem, bijelom polju.

Kako bilježi povjesničar Ivo Perić, građani koji su se tada u velikom broju našli ispred saborske zgrade, pljeskom su srdačno pozdravili promjenu zastave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene