Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci na referendumu

Političari na arbitražnom sporazumu grade karijeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već godinama traje politički 'drž ne daj' sa Slovenijom. Je li granica desetak metara sjevernije ili južnije: odluka o nekoliko nautičkih milja mora, ali nitko ne odustaje.

Dogovor dviju zemalja od samostalnosti pa do danas nije postignut i čini se neće tako skoro. Premijeri su pristali na treću stranu u rješavanju spora, odnosno arbitražu. Međutim, slovenska oporba je protiv. Kakvo je raspoloženje ovih dana u deželi, tri dana prije referenduma o tom pitanju? Za njega rijetki nisu čuli. Joško Joras, najpoznatiji je Slovenac s ove strane granice. No na kojoj strani se nalazi, on ima drukčije mišljenje. Tudi tukaj je Slovenija, grafit je koji je proteklih godina bio sinonim za slovensko-hrvatski granični spor.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

>> Žbogar: Glas protiv je glas za radikalnu Sloveniju

Piran je malo mjesto na slovenskoj obali, a nekoliko kilometara dalje preko zaljeva, hrvatsko je mjesto Savudrija. No nije Joras jedini koji misli da je i taj dio Istre slovenski! Slično tvrde i mnogi drugi koji gotovo 20 godina vade karte i povijesne dokumente u potrazi za kako kažu, istinom. Dio intelektualaca, o svemu imaju drukčije, pomalo i ironično mišljenje.

'Kad si gladan, onda je lijepo sanjati o nekim veličinama koje su bile u prošlosti', rekla je Sandra Bašić Hrvatin ekipi Provjerenog. 'Ako je dozvoljeno imati neke teritorijalne pretenzije nama Alovencima onda ga imaju i Hrvati pa se bojim gdje će na kraju biti Štajerska, jer ipak ona počinje sa šta, a ne na kaj', rekao je Boris Jaušovec, novinar. Dragonja, zaseoci na lijevoj obali, kanal sv. Odorika, granica na moru! Jednima pitanje od nacionalnog interesa, drugima posve nepoznato i nezanimljivo. Ipak ima i onih kojima rješenje spora nije samo političko ili domoljubno, već i egzistencijalno pitanje. Zlatko je ribar iz Pirana. Jedan od nekoliko desetaka profesionalnih ribara u cijelom slovenskom primorju!

'Mi samo želimo samo da kad se jednom uspostaviti granica da normalno lovimo kako smo lovili i onda, slobodno, kao i u bivšoj Jugoslaviji', rekao je ribar Zlatko. Za nas koji ovdje živimo to bi bilo riješeno već davno, za mjesec dana ili godinu, prema onom kako mi gledamo na to. Svi se slažu, problem postoji, no nije nerješiv. Političari ga godinama koriste isključivo kako bi prikupili glasove na izborima. 'Budale, velike budale!Jasno? Ne narod, narod je u redu! Politika – budala', kaže Zvonko. Slično tvrde i intelektualci! 'Kad nešto drugo zase…, onda ovo opet stave u prvi plan, pa nitko više ne razmišlja gdje su novci ili što su sve pogrešno napravili i ponovo nas posvađaju', kaže Zoran Predin, poznat ne samo po svojim stihovima, već i jasnom stavu o pitanju hrvatsko-slovenskih odnosa.

'Mi smo zarobljenici, svako svojih nacionalista, karijerista i nesposobnih političara', dodaje Predin. U bitku protiv nesposobnosti dosadašnje politike krenuli su dvojac Kosor-Pahor. U posljednjih nekoliko mjeseci trude se smiriti strasti i dovesti do arbitraže. Oboje su spremni da treća strana odluči o problemu oko koje očito ne možemo dogovoriti. Zbog neslaganja najjačih stranaka, Slovenci su morali raspisati referendum!

Nekoliko dana prije referenduma, odnos protivnika i zagovornika je gotovo izjednačen Sandra, koja godinama slovi kao jedna od najvećih stručnjakinja za medije u Sloveniji, smatra da je Vlada sama trebala taj teret preuzeti na sebe, a ne baciti ga na pleća svih građana! 'Mi smo izašli na izbore i glasovali za njih. oni jednostavno nemaju petlje i političke hrabrosti da donesu odluku, a to je zapravo upravo to - politička odluka', kaže Sandra. Tako je, htjeli oni to ili ne, referendum našim susjedima ovih dana postao top tema. Premda je Slovenija od samostalnosti imala više od desetak referenduma, niti jedan nije digao ovoliku medijsku prašinu.

Politička bitka između Pahora i Janše, najvećih zagovornika i protivnika arbitražnog sporazuma, traje tjednima. Janšini istomišljenici arbitražni sporazum kategorički odbijaju. Na plakatima prognoziraju ishod arbitraže ukoliko referendum prođe, a protivniku Pahoru su u Kopru, odjenuli i hrvatski dres, aludirajući time na njegovu navodnu popustljivu politiku sklonu arbitraži.

Koja opcija će u nedjelju osvojiti većinu neće se znati sve do konačnih rezultata. Pahorovi istomišljenici su optimisti. 6. lipnja Slovenci odlučuju kako riješiti spor. Jedan na jedan, ili pak zaposliti i treću stranu. Bez obzira na ishod, 7. lipnja, svi ćemo opet nastaviti živjeti. Granice se neće zatvoriti, Slovenci će i dalje na naše more, a Hrvati na njihove planine. Neki će međusobno ostvariti i puno prisnije odnose.

Bilanca svega, potrošen novac i vrijeme, pojačane nesuglasice na obje strane i činjenica da ukoliko ne prevlada zdrav razum i stručnjaci ne riješe spor, sve opet ostaje po starom. Ipak, moraju i političari na nečemu graditi karijeru. Pa makar to opet bio Piranski zaljev, savudrijska vala ili kako god ju već zvali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene