Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poboljšava odnose'

Pahor pozvao Slovence da podrže sporazum o arbitraži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor pozvao je Slovence da na referendumu 6. lipnja glasuju za potvrdu ratifikacije arbitražnog sporazuma koji, po njegovim riječima, poboljšava odnose s Hrvatskom, osigurava slovenske nacionalne interese i djeluje na stabilizaciju regije.

‘Glasujući za arbitražni sporazum glasat ćete za pošteno, pravedno i trajno rješenje dugogodišnjeg spora’, rekao je Pahor na konferenciji za novinare na kojoj je, zajedno s ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, prvog dana predreferendumske kampanje iznio razloge zašto bi na referendumu arbitražni sporazum trebalo podržati. Pahor je istaknuo da arbitražni sporazum koji je postigao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor štiti nacionalne interese i da je dobar za Sloveniju te je demantirao tvrdnje oporbenog prvaka Janeza Janše da sporazum treba odbaciti jer je do njega došlo pod pritiskom međunarodne zajednice te da Slovenija arbitražom ne može dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem u Jadranu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na referendumu Pahor pozvao Slovence da glasuju za arbitražni sporazum Slika nije dostupna Optimistično o odnosima s Hrvatskom Pahor: 'U dva sata dogovorili smo više od očekivanog'

>> 'Referendum o arbitraži mogao bi postati referendum o Pahoru'

Pahor je rekao da se ne može riješiti osjećaja kako Janša kao bivši premijer osjeća ‘ljubomoru prema njemu koji je uspio postići za Sloveniju povoljan sporazum, koristeći se činjenicom da je Hrvatska željela da dođe do deblokade njenih pristupnih pregovora’. Na pitanja novinara u vezi s tvrdnjama oporbenih stranaka da Slovenija ne može dobiti izlaz na otvoreno more, Pahor je utvrdio da je određivanje teritorijalnog kontakta s otvorenim morem zadaća arbitražnog vijeća i da to nije upitno. No, dodao je da je predstavnicima vlade dao savjet da u kampanji ne govore o varijantama toga kontakta i to zbog toga da se ne bi ‘otkrili aduti’ kojima će Slovenija nastupiti pred arbitražom. Pahor je rekao da se referendum o arbitražnom sporazumu ne smije pretvoriti u referendum o potpori njegovoj vladi, jer bi u tom slučaju zapravo, kako je dodao, ‘izbori bili nepotrebni’.

Po Pahorovim riječima, on očekuje da će Slovenci na referendumu sporazum podržati, a odluka birača će se poštovati. No, oni koji birače tijekom kampanje budu uvjeravali da je arbitražni sporazum slab i da ga treba odbaciti, dodao je, trebali bi reći što je alternativa. Po Pahorovim riječima, alternative nema jer je arbitražni sporazum najbolje rješenje za okončanje graničnog spora koje se moglo postići. U suprotnome, kako je dodao, ‘ponovno bi se otvorila sva otvorena pitanja s Hrvatskom’, došlo bi do zaoštravanja goreg od onoga iz prve polovice 2009. godine, te do vjerojatnih problema prilikom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom. Za ratifikaciju tog sporazuma u slovenskom parlamentu bit će naime potrebna dvotrećinska većina, odnosno i oporbeni glasovi, upozorio je Pahor.

Predsjednik slovenske vlade rekao je da će se angažirati u nagovaranju birača da glasuju za arbitražni sporazum, ali ne kroz kampanju stranaka i udruga, nego obraćajući se ljudima u raznim prilikama po Sloveniji, na što kao predsjednik vlade, kako je dodao, ima puno pravo. Pahor je rekao da će argumente za potvrdu arbitražnog sporazuma na referendumu iznijeti i u svom govoru na svečanosti obilježavanja Dana oslobođenja Ljubljane za nekoliko dana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene