Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Iz policije nakon burnih reakcija na predložene izmjene zakona: "Nećemo imati uvid u dijagnoze vozača. Ne vidim mjesta kritikama"

U Saboru se raspravljalo o prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Izmjenama se uvodi obveza da liječnici obiteljske medicine obavještavaju policiju o zdravstvenoj nesposobnosti vozača.

Tom odlukom bi se privremeno nesposobnim vozačima odmah oduzela vozačka dozvola. Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine upozorili su da je prijedlog napisan bez konzultacija sa strukom.

"Ministarstvo unutarnjih poslova ovim je direktno interveniralo u medicinsku struku, naročito u obiteljsku medicinu, u njezinu samu bit, a to je povjerljiv odnos sa pacijentom", komentirala je Nataša Ban Toškić iz KOHOM-a.

Cijeli dan danas prvi čovjek prometne hrvatske policije bio je u Saboru i branio novi zakon. Reporter Domagoj Mikić razgovarao je za Dnevnik Nove TV s Mironom Huljakom iz Ravnateljstva policije.

"Surađivat ćemo dobro kao i do sada. Ne vidim mjesta kritikama jer se ništa bitno u svemu tome ne mijenja", rekao je.

Policija neće imati uvid u dijagnoze vozača. "Mi samo dobivamo informaciju putem centralnog sustava o tome da je određenoj osobi na određeno vrijeme, najduže do šest mjeseci, ograničeno odnosno zabranjeno upravljanje motornim vozilom određene kategorije", pojasnio je.

Osim navedene promjene, novi zakon definira nova vozila - električna vozila na dva kotača, to jest romobili i bicikli. "Oni se definiraju kao što se definiraju i njihove obveze. Definira se potpuno automatizirano vozilo - bez vozača odnosno upravljača", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Narušava odnos pacijent-liječnik'' Liječnici upozoravaju na novi zakon o vozačima: ''Dovest će do diskriminacije. Manje imućni će izbjegavati odlazak doktoru''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna a koje prekršaje najvše radimo? Zahvaljujući lockdownu 2020. bilo je najmanje poginulih na hrvatskim cestama od početka evidentiranja

Kada su u pitanju kazne, predviđeno je povećanje kazne za vožnju neprilagođenom brzinom s 500 na 1000 kuna. "Taj prekršaj se izriče uglavnom kada se radi o prometnim nesrećama", rekao je.

Najčešći uzrok stradavanja na cestama je brzina. "Apeliramo na vozače, pogotovo mlade, da prilagode brzinu i da ne divljaju po cesti", poručio je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene