Policija je na A3 pronašla migrante zatočene u sanduku. Na stranicama MUP-a objavljen je i video.

Galerija


MUP je devetero nezakonitih migranata spasio iz drvenog sanduka. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Sukob migranata i policije kod Sarajeva Drama kod Sarajeva: Policija pokušala prebaciti vođu klana u drugi kamp, migranti ih žestoko napali Policijsko vozilo, ilustracija Skupina migranata zalutala u središte Zagreba, umorne i zbunjene ih zatekli - kod ulaza u MUP

"Policijski službenici koji na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske pojačano postupaju po suzbijanju nezakonitih migracija su danas, 5. studenog, u ranim jutarnjim satima vjerojatno spasili živote devetero stranih državljana zatočenih u drvenom sanduku u tovarnom dijelu vozila kojim je upravljao krijumčar.

Naime, na autocesti Zagreb-Lipovac u blizini odmorišta Rastovica policijski službenici su, prilikom kontrole teretnog vozila marke Volkswagen Crafter poljskih registracijskih oznaka, u njegovom teretnom prostoru uočili sanduk načinjen od građevinskih ploča iverja, a kakav se koristi za prijevoz dijelova strojeva. Sanduk je bio zatvoren vijcima, a iz njega su dopirali uznemireni glasovi više osoba.

Njegovim otvaranjem, policijski službenici pronašli su i vjerojatno spasili živote devetero stranih državljana (tri muškarca, dvije žene i četvero maloljetnika). Naime, u trenutku otvaranja sanduka policijski službenici osjetili su znatno povišenu temperaturu te ustajali zrak. Osobama je odmah ponuđena liječnička pomoć, dok je Centar za socijalnu skrb maloljetnicima imenovao posebnog skrbnika.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani nezakonito prešli državnu granicu. Sedam članova obitelji iz Irana izrazili su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su dva državljana Iraka ovu mogućnost odbila te su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka readmisije.

Vozač teretnog vozila, 21-godišnji državljanin Ukrajine, je uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

S ovim kaznenim djelom se u vezu dovode i 24-godišnji i 25-godišnji državljani Poljske koji su uhićeni na MCGP Macelj i privedeni u PU vukovarsko-srijemsku radi provođenja kriminalističkog istraživanja", priopćio je MUP.

Jarak: "Jedan od najgorih slučajeva"

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak kaže kako je ovo jedan od najgorih slučajeva ikada s migrantima.

"Nevjerojatna je bezobzirnost i beskrupuloznost kriminalaca koji krijumčare te ljude. Treba se sjetiti, onoga čega su se oni sjetili", izvijestio je Jarak.

Kriminalcima prijeti i do 12 godina zatvora

Napominje kako su migranti bili stavljeni u kovčeg od dva puta dva metra, te da su neki od pronađenih migranata bili životno ugroženi.

"Ovdje je riječ o međunarodnoj skupini kriminalaca. Vozač, Ukrajinac je odmah u prvoj minuti priznao kako je imao pomagače, dva Poljaka, koji su uhićeni.

S obzirom na zločin, prijeti im kazna zatvora i do 12 godina. Ove priče se ponavljaju, no ovo je, ako ne najgori, jedan od najgorih slučajeva, gdje je devet ljudskih života spašeno u zadnji čas", rekao je Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr