Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK razgovarao sa splitskim antikvarom

Istražuje se ima li Sanader slike nestale iz muzeja Grada Splita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slike koje USKOK iznosi iz Sanaderove kuće u Kozarčevoj uzburkale su vode u krugovima onih koji se bave prodajom umjetnina. Ponovno je aktualizirana i priča o slikama koje su iz Muzeja Grada Splita nestale prije tri godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Županijskog suda Odbijena žalba za oduzete umjetnine Slika nije dostupna Provjerit će se vrijede li Sanaderove slike više Bivši premijer branit će se da je slike dobio na dar

USKOK je danas obavio razgovor sa splitskim antikvarom Zoranom Baukom. Detalje još ne iznose no Bauk naglašava kako su mnoga vrijedna djela iz galerija još od 50-tih godina desetljećima posuđivana za urede fakulteta, bolnica, općinskih zgrada, odakle im se do danas izgubio svaki trag. No, galerije su to trebale upisivati u knjige posudbe ili reversa.

>> VIDEO: Zaplijenjeno 30-ak novih umjetnina Sanaderovih

>> VIDEO: Pogledajte kakve su slike iznesene iz Sanaderove kuće

‘Ja imam informacije, koje doduše ne mogu potkrijepit, da neke ekipe idu okolo sa knjigama reversa i uzimaju slike, a te slike ne završavaju u galerijama’, kaže Zoran Bauk koji ističe kako u posljednje vrijeme sve više vrijednih slika starih majstora cirkulira u prodaji.

‘Odjedanput svi imaju pune zidove slika. Treba se zapitati odakle sve te knjige kada prije nisi smio prodavati tuđe. Sada sve liči na Divlji zapad’, slikovito će Bauk koji ističe da nikome izrijekom nije rekao kako su Sanaderove slike iz nekog muzeja. No, smatra da policija to može provjeriti jer bi svaka legalna slika morala imati atest.

‘Gospodin Sanader bi radi svoje sigurnosti morao imati attest. Sada će ti astesti pomoći policiji jer u njima piše kada i od koga je pojedina slika kupljena’, kaže Bauk.

Uz ovu temu lako se prisjetiti policijske istrage koja se prije tri godine bavila nestankom 152 umjetnine iz Muzeja grada Splita. Do danas, ravnateljica nije obavila popis u muzeju niti predala izviješće odvjetništvu .Za javnost nema komentara. S druge strane, najdugovječniji ravnatelj tog muzeja Duško Kečkemet ističe da je sve bilo u jednoj knjizi.

Dio umjetnina nedostaje

Mnogi ipak upiru oči u Galeriju umjetnina u kojoj je oko tri i pol tisuće umjetnina, većinom vrijednih slika. Nakon dvije revizije ravnatelj Božo Majstorović je utvrdio da dio nedostaje, a pravna bitka za povrat ponekad je bila teška i nemoguća. Osobito je teško doći do slika koje su bile posuđene nekim ustanovama koje su se u međuvremenu ugasile. Za pretpostaviti je da neki ljudi koji su za preuzete slike bili odgovorni više nisu ni živi, preuzele su ih možda njihove obitelji.

Općenito, slike su na čudan način izlazile iz galerija. No, čini se da danas u vrijeme krize dio toga izranja, mnogi prodaju umjetničke slike, svašta se pojavljuje na tržištu, a navodno ima jako vrijednih umjetnina čije je porijeklo upitno. Pitanje je hoće li Uskok i policija uključiti i ući dublje u tu priču.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene