Obavijesti Video Pretražite Navigacija
16 sati trajalo popisivanje i iznošenje pokretnina

VIDEO: Pogledajte kakve su slike iznesene iz Sanaderove kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 16 sati trebalo je istražiteljima da popišu svu Sanaderovu pokretninu i iznesu je iz stana u Kozarčevoj.

Mediji za sada samo nagađaju kolika je vrijednost iznesenih slika. Pretpostavlja se da je iz kuće izneseno najmanje 100-tinjak slika. Iz USKOK-a nisu željeli otkriti kamo su spremili zapljenjene umjetnine. 'O postupanjima tijekom istraga koje provodi USKOK ne možemo govoriti jer su sve istrage, sukladno zakonu, tajne', rekao je Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod povećalom javnosti Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'? Slika nije dostupna Pozdravio presudu generalima Europarlamentarac Posselt pozdravio oslobađanje generala

Oko 23 sata u ponedjeljak navečer u Kozarčevu je ulicu stigla policija s kombijima čiji je zadatak bio osiguranje imovine koju su USKOK-ovi istražitelji privremeno zaplijenili. Nešto prije ponoći policija je blokirala Kozarčevu ulicu zbog vrijednosti umjetnina koje su zajedno s sudskim ovršiteljima iznijeli iz kuće.

Samo iznošenje trajalo je više od sat vremena, a završilo je nešto prije jedan sat u noći, kada su dva kombija, puna slika, napustila Kozarčevu ulicu. Za vijeme iznošenja umjetnina iz stana prisutan je bio i Sanaderov odvjetnik Goran Suić.

Jedan od branitelja bivšeg premijera Goran Suić, koji je veći dio dana bio sa Sanaderovom obitelji, izjavio je jučer poslijepodne novinarima da se 'provodi rješenje zagrebačkoga Županijskog suda', da 'postupak teče korektno' i da se obitelj nije ni na što žalila. Nije želio otkriti koliko se umjetnina sudskom odlukom privremeno oduzima.

Mirjana isprva istražitelje nije htjela pustiti u stan

Jučer ujutro u devet sati istražitelji USKOK-a pokucali su na vrata Sanaderovog stana u Kozarčevoj ulici. Nakon što im isprva Mirjana Sanader nije željela otvoriti vrata, otišli su i ponovno se vratili za 20 minuta. Tada ih je Mirjana ipak pustila u stan.

Zbog zahtjeva USKOK-a za blokadom imovine, USKOK-ovi istražitelji u kući su navodno skupocjenu kolekciju pokretnina, ponajprije umjetnina, popisivali cijeli dan. Riječ je o prvoj takvoj vrsti privremene zapljene.

Bruna navečer izašla iz stana

Policija je još jučer ujutro trakom za očevid oblijepila kuću bivšeg premijera. Ispred kuće je cijeli dan bilo opsadno stanje, brojne televizijske ekipe, policijske ophodnje, koje su se cijeli dan izmjenjivale, pa čak i susjedi koji su okupljenima donosili hranu i kuhano vino. Dolazili su nekoliko puta i Sanaderovi odvjetnici. Prilikom jednog od tih dolazaka odvjetnik Goran Suić samo je kratko komentirao kako se u stanu 'provodi rješenje županijskog suda, a postupak teče korektno'.

Bruna Sanader, mlađa kći bivšeg premijera, navečer je u ponedjeljak, iako je pretres još trajao, izašla iz stana, nasmiješila se novinarima i otišla u nepoznatom pravcu.

Mirjana najavila žalbu na sve na što postoji mogućnost žalbe

Sud je ranije odbio žalbu Sanaderove obitelji na blokadu imovine. Obrana bivšeg premijera najavila je žalbu na sudsku odluku kao i 'na sve na što postoji mogućnost žalbe'.

>> Sanadera brine odnos hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji

>> Sanader odbacio sumnje u pranje novca

>> Sanader u 11 pred sucem, ročište zatvoreno za javnost

Blokadu imovine i privremenu zapljenu vrijednih umjetnina na zahtjev USKOK-a odobrio je zagrebački Županijski sud koji je prije desetak dana blokirao imovinu bivšeg premijera i njegove uže obitelji, među ostalim i nekoliko bankovnih računa u Hrvatskoj.

Umjetnine kao jamčevina

Sanaderove umjetnine privremeno se oduzimaju kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivnja bivšeg premijera, osumnjičenog za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtaka preko marketinške agencije 'Fimi medije', po kojoj je korupcijska afera i dobila ime.

Ivo Sanader u svojoj imovinskoj kartici prijavio je milijun i pol kuna vrijedne pokretnine, no navodno je ta vrijednost četiri ili pet puta veća. Kao strastveni kolekcionar, u svojoj zbirci navodno posjeduje više od 100 skupocjenih umjetničkih djela. Među najvrednijima su navodno slike Vlahe Bukovca.

Policija u Sanaderovoj kući samo pomaže ovršitelju

Pretresu kuće Ive Sanadera nazočio je i njegov odvjetnik Goran Suić Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala izvijestio je kasno sinoć kako policija u kući Ive Sanadera ne plijeni imovinu bivšeg premijera, već samo pomaže ovršitelju Općinskog građanskog suda u Zagrebu u popisu i zapljeni pokretnina, a radi osiguranja naplata potraživanja Republike Hrvatske.

Odgovarajući na brojne upite o tome po kojoj osnovi policija plijeni imovinu u stambenom objektu osumnjičenika Ive Sanadera, USKOK je u priopćenju pojasnio kako policija samo pruža asistenciju ovršitelju Općinskog građanskog suda u Zagrebu, koji vrše popis i zapljenu pokretnina po pravilima ovršnog postupka. To se provodi na temelju rješenja o određivanju privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi, a radi osiguranja naplata potraživanja Republike Hrvatske.

Dodaje se kako je riječ o uobičajnom postupanju u vezi s osiguranjem oduzimanja imovine stečene izvršenjem kaznenog djela, odnosno osiguranja imovinsko pravnog zahtjeva oštećenika, u ovom slučaju Republike Hrvatske, te da je USKOK stoga dao prijedlog sucu istrage za donošenje rješenja kojim se određuje privremena mjera osiguranja.

Ističe se da ovu radnju ne provode policijski službenici, već je njihova dužnost da u slučaju potrebe pružaju pomoć sudskom ovršitelju, a sve radi osiguranja imovinsko-pravnog zahtjeva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene