Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policajci u Zagrebu uče o Interpolovom komunikacijskom sustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici policija dvadesetak zemalja svijeta okupili su se ovoga tjedna u Zagrebu kako bi se dodatno educirali o Interpolovom globalnom komunikacijskom sustavu "I 24/7" koji povezuje države članice te organizacije u razmjeni podataka o nestalima, osobama za kojima se traga te ukradenim vozilima i dokumentima, izvijestio je danas hrvatski MUP.

Sustav koji pod kraticom "I 24/7" označava dostupnost Interpola 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, Hrvatska je počela koristiti 2003., kada je kao 13. zemlja u svijetu spojen na sustav. 

Pročitajte i ovo Ilustracija U Španjolskoj Uhićen Crnogorac s Interpolove tjeralice: Pogledajte kakav je show napravio prije nego što je pao policiji u ruke CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

Riječ je sustavu koji omogućava povezivanje operativaca na terenu sa središnjom Interpolovom bazom podataka, što znači da se "klikom miša" trenutno mogu dobiti podaci o registriranim kaznenim djelima i počiniteljima. 

U MUP-u kažu da im je cilj proširiti uporabu sustava na velikim graničnim prijelazima, te ostalim ustrojstvenim jedinicama diljem Hrvatske kako bi se povećao broj pronalaska osoba, vozila i dokumenata za kojima su raspisane objave. Interpol planira sustavom povezati 182 zemlje članice te međunarodne policijske organizacije. 

Cilj zagrebačkog sastanka je edukacija korisnika sustava, ali i razmjena iskustava kako bi se sustav i usluge na njemu prilagodile potrebama na terenu u državama članicama. 

Uz domaćih sudionike, na sastanku koji završava u petak sudjeluje i oko 40-ak predstavnika policija 20-ak zemalja svijeta te djelatnici Generalnog tajništva Interpola i dvoje policijskih službenika UN-ove misije na Kosovu. 

Četverodnevni sastanak Savjetodavne skupine Interpola (UAG - Users Advisory Group) za unaprjeđenje i edukaciju za korisnike sustava "I 24/7" organizirali su hrvatski MUP i Generalno tajništvo Interpola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene