Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom intervencije

Policajac vratima službenog automobila slomio prst: Tužio državu, pogledajte koliko je dobio

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Policajac je prilikom intervencije slomio palčanu kost vratima službenog automobila, nakon toga odlučio je tužiti državu te je dobio 5000 eura odštete.

Policajac Željko prije četiri godine podigao je tužbu protiv države zbog nesvakidašnje nesreće na poslu.

Početkom studenog 2018. godine na jednoj intervenciji policajac se ozlijedio otvarajući vrata službenog automobila. Željko je krenuo zamijeniti bateriju na UKW uređaju, no vrata su se zaglavila te je zbog toga ozlijedio ručni zglob na desnoj ruci i dobio frakturu donjeg dijela palčane kosti.

"Zbog ozljeda sam trpio fizičke bolove, sve vidove straha, bila mi je potrebna tuđa pomoć i njega, a trpio sam duševne boli zbog zaostalog naruženja i zbog zaostalih trajnih umanjenja opće životne aktivnosti od minimalno 30 posto. Također, pretrpio sam fizičke bolove u sva tri stupnja intenziteta i trajanja, imao sam strah od nezgode, ali i strah vezan za samo liječenje i njegov ishod, a posljedice osjećam i danas. Ograničen sam pri pokretu u desnom ručnom zglobu", naveo je policajac Željko.

Pročitajte i ovo Policija Srbija vršnjačko nasilje VIDEO Napad nožem u školi u Srbiji: Učenik nasrnuo na kolegu, prevezen je u bolnicu

Kako piše Podravski list, Republika Hrvatska u svojstvu tuženika potvrdila je događaj i napomenula da se sve dogodilo prilikom osiguranja požara na jednom vozilu – intervenciji na kojoj je bio i Željko.

Navodi se da su vrata na policijskom automobilu zapela, ali i napomenuli da nisu mogli utjecati na posljedice niti ih spriječiti te da je zapravo ozljeda policajca nastala njegovom nepažnjom.

RH se pokušala pozvati na članak Zakona o radu u kojem se navodi da poslodavac može biti oslobođen odgovornosti ako je šteta nastala višom silom.

No, u korist policajca Željka, ključnim se pokazalo medicinsko vještačenje u kojem je potvrđeno gotovo sve ono što je policajac naveo u tužbi.

"Pretrpio je primarni strah jakog intenziteta i kratkog trajanja, sekundarni strah vezan za ozljede i brigu za ishod liječenja u jakom intenzitetu dva dana, srednjem pet dana i u manjem 10 dana. Bolovi jakog intenziteta trajali su tri dana, srednjeg oko sedam dana i 30 dana manjeg intenziteta, dok naruženosti nije nađeno. Tuđa pomoć i njega bila je potrebna za vrijeme mirovanja i liječenja kod kuće od 7. 11. 2018. do 19. 12. 2018. po tri sata dnevno, nakon toga 60 dana po jedan sat dnevno", ispričao je vještak i dodao da mu sposobnosti nisu trajno umanjene za 30 nego za pet posto.

Pročitajte i ovo Kopije knjiga - 6 Blago s polica "Preživjele su dva svjetska rata, a sada ih nismo uspjeli zaštititi": Ukradeni vrijedni primjerci ruske književnosti, a trag vodi do velike sile

"Tužitelj je na desnoj podlaktici imao ozljedu prije 20 godina, koju je operativno zbrinjavao, te stanje u području desnog ručnog zgloba danas proizlazi iz te ozljede od prije 20 godina, a što se tiče samog prijeloma, tužitelju je dano do znanja da se radi o najblažem obliku prijeloma u području ručnog zgloba. Stoga se nikako ne može raditi o potpunom gubitku funkcije desne ruke. Tužitelj je dešnjak i što se tiče predmetnog postupka, ocjenjujem daljnje posljedice od pet posto i pri tome u cijelosti ostajem", objasnio je vještak.

Temeljem toga, sud je tužbeni zahtjev proglasio osnovanim te naglasio da je policajac Željko posao obavljao na pravilan i uobičajen način, a da je uzrok nesreći bila neispravna brava na vratim automobila.

"U njegovom postupanju nema nikakvih okolnosti koje bi upućivale na to da je radio nešto improvizirajući ili na nepravilan način, a upravo iz provedenih dokaza utvrđeno je da u tom njegovom postupanju nema niti u jednom elementu doprinosa niti nastanku štetnog događaja niti doprinosa u visini nastalih štetnih posljedica.

Pročitajte i ovo Victoria, jahta ruskog predsjednika Vladimira Putina Nevjerojatan luksuz FOTO Otkrivena još jedna Putinova superjahta: "Kada vidimo kako izgleda iznutra, tko ne bi došao u napast?"

Na neispravnu bravu na vratima automobila nije mogao utjecati, a da se uistinu radilo o neispravnoj bravi dokazuje i to je što taj automobil više poslije nisu koristili za službene potrebe", naveli su na sudu.

Policajcu Željku tako je određena novčana naknada u visini 4954,18 eura od kojih se 4180,77 eura odnosi na neimovinsku štetu. Država se na ovu odluku može žaliti putem Županijskog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene