Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nabava 128 vozila hitne pomoći

Pohvala Svjetske banke: Zdravstvo u nabavi vozila uštedjelo 22 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović potpisao je ugovore o nabavi 128 opremljenih vozila hitne medicinske pomoći.

Svim hrvatskim županijama dostavit će se do kraja godine 128 novih vozila hitne pomoći pri čijoj je kupnji ušteđeno 22 milijuna kuna ili 40 posto predviđenih sredstava, najavilo je danas u Zagrebu Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć U bolnici je Užas u susjedstvu: Dijete (3) palo kroz prozor stana na beton Zvanje hitne pomoći, ilustracija Ključni za uspjeh Zovete hitnu pomoć, a zauzeto je? Zovete opet pa isto? Doznali smo kako je to moguće

Ugovore o nabavi vozila i najsuvremenije medicinske opreme potpisali su ministar zdravstva Darko Milinović, predstavnici dobavljača te, u ime Svjetske banke koja financira projekt unaprjeđenja hitne medicinske pomoći, regionalni direktor Svjetske banke za zemlje središnje Europe i zemlje Baltika Peter Harrold.

Harrold je pohvalio transparentnost natječaja, a uštede ocijenio impresivnima. 'Ovdje se radilo o postupku javne nabave gdje, kao što znate, stvari mogu krenuti po zlu. Rezultat je iznimno dobar proces kojim smo uštedjeli novac i osigurali najbolju opremu', rekao je Harrold.'Uštedjeli ste mnogo novca, a uspjeli ste osigurati najbolju i  najkvalitetniju medicinsku opremu', zadovoljno je zaključio Peter Harrold, regionalni direktor Svjetske banke.

Cilj reforme je u roku od pet godina smanjiti vrijeme od dojave do dolaska u bolnicu na 10 minuta u urbanim sredinama, odnosno 20 minuta u ruralnim, rekao je Milinović dodajući da bi se šanse za preživljenje pacijenata u idućih deset godina povećale za 30 do 50 posto.

Po njegovim riječima, za nabavu vozila bilo je predviđeno 37,5 milijuna kuna, ali je transparentnim natječajem postignuta cijena od 22 milijuna. Vezano za opremu za vozila, planirano je 12,4 milijuna kuna, a ugovorena cijena je 5,6 milijuna. 'Na taj je način ušteđeno 21,8 milijuna kuna koje ćemo, nakon analize, uložiti u druge projekte zdravstvene reforme', kazao je Milinović dodajući da se hrvatska vlada i njegovo ministarstvo 'nikada neće umoriti od ulaganja u hrvatsko zdravstvo'.

'Ušteda od 3 milijuna eura, odnosno 40 posto planiranih sredstava impresivan je rezultat', dodao je regionalni šef Svjetske banke ocijenivši da je reforma zdravstva politički i tehnički zahtjevna, ali dobrobit osjeća i vlada i građani kojima će zdravstvene usluge biti bolje i dostupnije.

Projekt reforme hitne medicinske pomoći završava 30. lipnja 2013., što je Harrold povezao s očekivanim ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja te godine. 'Nadam se da ćemo tada proslaviti završetak reforme i ulazak Hrvatske u EU, čemu se Svjetska banka jako raduje', istaknuo je Harrold. (A.P./T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene