Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamere sve vide

Evo kako se krade po domaćim shopping centrima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokle ide sve ljudska domišljatost pokazuju najnovije snimke s nadzornih kamera iz nekih hrvatskih trgovačkih centara.

Predblagdansko vrijeme, pogotovo studeni i prosinac, mnogima inače služi za više krađa po trgovinama. Posjetili smo neke centre i uvjerili se kako funkcioniraju najnovije 'tehnologije' prevaranata, Oprema kojom se služe je nevjerojatna.

Otkrivamo kako to rade pravi profesionalci. U jednoj ruci drže torbu, a drugom - operiraju. Često imaju i pomoćnika. Lopovi su svi, od djece, do ozbiljnih poslovnih, čak i javnosti poznatih ljudi. 'Možda oni misle da je njima sve dozvoljeno, pa su oni mali bahatiji i malo veću scenu rade nego ostali', ističe Mario Pavišić iz odjela kućnih detektiva Klemm securityja.

Pribor im je šarolik i svatko ima drukčiji. Neki poklon-kutije, drugi torbe obložene aluminijskom folijom koju detektor ne može prepoznati. 'Dovoljno da ona malo vizualno zavara i da odvrati pozornost. Malo je četvrtasta pa je specifična, nije nam tako lako promaknula. U nju stane poprilično, ovisi kakav tip dućana uđete, parfemi, odjeća, ovisi što trebate. Sve sa zaštitom', kaže Pavišić.

Da je to doista tako, odlučili smo se uvjeriti i sami. Baš s takvom torbom. Zadatak 'kradljivice' preuzela je detektivka Mirela. Poslali smo je u skupocjeni dućan. Prvo je pregledala diskretno poziciju kamera, a mi smo sve promatrali iz kontrolne sobe. Opušteno i smireno, Mirela je prvo u torbu stavila košulju i majicu s vješalice. Ništa ne predstavlja prepreku, jer u torbu stane i vješalica.

Da to nije lagano, uvjerili smo se i sami, kad smo s Mirelom krenuli u trgovinu. Iako smo se sakrili od kamere, sve se jasno vidjelo. Dva predmeta nestala su za nekoliko sekundi. Naše stvari su prošle bez problema kroz detektor, no ne mora to značiti da baš nitko nije primijetio našu akciju. Dakle, bez obzira na najsofisticiraniju opremu, ovakve akcije ne prolaze nekažnjeno. Posljednjih godina porastao je broj krađa, ali i broj uhvaćenih. U 90 posto slučajeva lopovi završe s kaznom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene