Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najveći ratni brod usidren kod Splita

Pogledajte kako izgleda paluba američke grdosije i što o Hrvatskoj kažu članovi posade: "Uzbuđen sam jer ću upoznati kulturu i otkriti odakle mi je obitelj"

Aktualno Galerija Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 1 Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 1 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 2 Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 2 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 3 Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 3 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 4 Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 4 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix +15 Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 5 Galerija 1/20 >>
Tijekom noći pred Splitom se usidrio najmoderniji američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon Gerald Ford, a u hrvatskim vodama trebao bi se zadržati najmanje tri dana.

Ponos američke mornarice dug je 330 metara, ima 25 paluba, a može nositi do 75 zrakoplova. Ovo mu je prvo uplovljavanje u Sredozemno more, a Split je prva luka u kojoj će odmor potražiti više od 4500 članova posade, među njima i neki hrvatskog podrijetla.

S gorostasnog broda javio se reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

"Treće je ovo uplovljavanje američkog nosača aviona u hrvatske vode u samo godinu i pol. U pitanju je novi ponos američke mornarice, koji je prvi put u Mediteranu i Split je, zanimljivo, prvi grad ispred kojeg se usidrio.

Stigao je tijekom noći, a u našim vodama trebao bi se zadržati tri dana. Na izgradnji ovog novog američkog nosača aviona sudjelovalo je pet tisuća brodograditelja, a zanimljivo - oni su da bi on funkcionirao u njega ugradili tri tisuće kilometara električnih kabela.

Posada broda vesela je, jedva čekaju doći u Split, kazali su nam da žele kušati našu hranu, posjetiti znamenitosti, ali naravno i zabaviti se", 

"Hvala što ste danas ovdje i što ste proveli nekoliko sati s nama. Zbilja smo uzbuđeni biti s vama i posada je sretna što je ovdje u Hrvatskoj. Žele izaći van vidjeti grad i također dobiti priliku iskusiti hrvatsku kulturu", rekao je zamjenik zapovjednika Erik Eslich.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford uplovio u Split privlači poglede FOTO Najveći nosač zrakoplova na svijetu pred Splitom, pogledajte snimke grdosije

"Moj prapradjed je iz Hrvatske, ali ja sam iz Fairmonta u Zapadnoj Virginiji. Uzbuđen sam jer ću upoznati kulturu i otkriti odakle mi je obitelj. Čuo sam da je Hrvatska prekrasna i po onom što sam do sada vidio složio bih se s tim. Puno je aktivnosti, dobre hrane za kušati. Dobra zemlja za provode, pogotovo Split", rekao je Christopher Resskovich za Dnevnik Nove TV.

Svaki peti član posade je žena

Dolazak najnaprednijeg i najnovijeg američkog nosača zrakoplova na nuklearni pogon broda USS Gerald R. Ford u Split dokaz je američke predanosti miru i stabilnosti regije, kazao je u ponedjeljak njegov zapovjednik.

"Naš dolazak pokazuje našu odlučnost i obvezu održavanja mira, prosperiteta i stabilnosti u regiji", rekao je zapovjednik USS Gerald R. Forda kapetan Rick Burgess.

Zapovjednik Burgess je kazao kako je na brodu 20 posto žena "što je izvanredno".

"Prije deset godina brojevi su bili manji. Otprilike jedan od svakih pet marljivih mornara je žena", dodao je. -"Malo smo širi i duži, ali ono što je naprednije je tehnologija koja je modernija. Imamo 23 nove tehnologije koje su korištene u novoj generaciji nosača, a prvi smo brod koji ih testira."

Danas je prvi put u Splitu i kaže da jedva čekaju iskusiti hrvatsku kulturu, probati hranu, te da je Split drukčiji grad od onih koje viđaju na svojim misijama.

Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 12 Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 10 (Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix)

Kontraadmiral i zapovjednik nosača udarača 12 Eric Eslich je kazao kako su prethodno bili na sjeveru kod Norveške, te da im prosječna dob na letačkoj palubi 20 godina.

Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 12 Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 15 (Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix)

Na brodu je i Karla Carrasco koja je u američkoj mornarici već četiri godine. Ona je prije dolaska u Split istraživala sve o gradu i priznaje kako je predivan s obzirom da nikad nešto slično nije vidjela u SAD-u.

"Uzbuđena sam jer ću istraživati grad. Ići ću na plažu, a željela bih istražiti i Dioklecijanovu palaču. Posebno bih probala lokalnu hranu", izjavila je Carrasco.

Brod koji je još u listopadu prošle godine krenuo prema Europi uplovivši prije nekoliko dana u Sredozemlje, ime je dobio po 38. američkom predsjedniku Geraldu R. Fordu.

Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 12 Nosač zrakoplova usidren kod Splita - 5 (Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix)

To je treći američki brod koji je u posljednjih 18 mjeseci uplovio u splitska vrata.

USS Gerald R. Ford je najnoviji nosač zrakoplova američke mornarice koji uvodi 23 nove tehnologije i prvi je novi nosač dizajniran u posljednjih 40 i više godina i to da bi mogao funkcionirati s budućim generacijama letjelica.

Kobilica je položena u studenom 2009., a krštenje je održano 9. studenog 2013.

Ima pogon od dva nuklearna reaktora s četiri osovine.

Dug je 332,84 metra, širok 40,84 metra, dok mu je širina pilotne palube 78,03 metra.

Dostiže brzinu veću od 30 čvorova.

Od naoružanja ima Evolved Sea Sparrow Missile, Rolling Airframe Missile, Close-in Weapons System (CIWS) sa 75 letjelica.

Može ploviti 20-ak godina bez tankiranja, ima dvopojasni najnapredniji radar, a ukupno je vrijedan 13 milijardi dolara.

Aktualno FOTO Najveći nosač zrakoplova na svijetu pred Splitom, pogledajte snimke grdosije Nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford uplovio u Split - 1 Nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford uplovio u Split - 1 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix Najveći ratni brod usidrio se ispred Splita - 3 Najveći ratni brod usidrio se ispred Splita - 3 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix Najveći ratni brod usidrio se ispred Splita - 2 Najveći ratni brod usidrio se ispred Splita - 2 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix Najveći ratni brod usidrio se ispred Splita - 1 Najveći ratni brod usidrio se ispred Splita - 1 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix Nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford uplovio u Split - 5 Nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford uplovio u Split - 5 Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix +5 Nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford uplovio u Split - 6 Hrvatska FOTO Najveći nosač zrakoplova na svijetu pred Splitom, pogledajte snimke grdosije 1/11 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene