Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznati detalji

Pogledajte kako će točno izgledati cjelodnevna nastava, produžene prijave za škole

Aktualno Galerija Radovan Fuchs, Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, Ministar znanosti i obrazovanja Foto: DNEVNIK.hr Robin Rasperger, ravnatelj OŠ Ivana Gundulića, Zagreb Robin Rasperger, ravnatelj OŠ Ivana Gundulića, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Sanja Paternik Hren, ravnateljica OŠ Kantrida, Rijeka Sanja Paternik Hren, ravnateljica OŠ Kantrida, Rijeka Foto: DNEVNIK.hr Vedran Čerina, ravnatelj OŠ August Šenoa, Osijek Vedran Čerina, ravnatelj OŠ August Šenoa, Osijek Foto: DNEVNIK.hr +4 Cjelodnevna nastava u školama - 1 Galerija 1/9 >>
Kao što je Dnevnik Nove TV jučer prvi objavio, Ministarstvo obrazovanja nakon brojnih kritika u javnoj raspravi skratilo je obvezan dio cjelodnevne nastave. Učitelji će učitelji u tom projektu biti plaćeni i više nego što je planirano, a ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je i zašto u Rijeci nema interesa za ovaj plan Ministarstva. Više donosi reporterka Martina Bolšec Oblak.

Svi učenici nižih razreda u školi bi bili obvezno do 14 sati, viših do najviše 14:40. Osim redovite nastave, u tom bi vremenu pisali zadaće i dodatno učili. Nakon toga slijedi izborni dio - učenje, sport, glazba, koji upisuju samo učenici čiji roditelji to žele i koji traje dok postoji potreba za njim.

U jednoj zagrebačkoj školi većina je izračunala da im takve promjene sada ne odgovaraju.

"65 posto roditelja je reklo da ne želi ući u takav način školovanja za njihovu djecu, a kolege isto, 80 posto učitelja je reklo da nisu spremni", rekao je Robin Rasperger, ravnatelj OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu.

Rasperger je dodao: "Moram reći da nisam sretan. Ovo je jedinstvena prilika da bi naša škola ušla u cjelodnevni projekt, da možemo mijenjati način školovanja budućih generacija."

Koje su još novosti nakon javnog savjetovanja?

Osim skraćivanja obveznog dijela, učitelji bi imali manje obveznih sati, odmori za djecu mogu se skratiti - pa će djeca ranije kući. Novosti su i malo bolje plaćen rad učiteljima - dodatak na razredništvo povećao se na pet posto, kao i fiksni dodatak. Posebno je naglašeno da neće biti otkaza, a škole moraju nuditi izborne besplatne aktivnosti.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja MANJE OBVEZA Kritike urodile plodom? Ministar Fuchs za Dnevnik Nove TV otkriva novosti oko cjelodnevne nastave

Recept cjelodnevne nastave dobro je poznat u Rijeci. Nijedna škola kojoj je osnivač Grad nije se zasad prijavila na ovaj projekt jer ga, kažu, provode desetljećima.

"S učenicima u jednom razrednom odjelu rade po dvije učiteljice, svaka predaje po tri školska predmeta, tijekom jednog dana učenicima se izmjenjuju različite aktivnosti", rekla je Sanja Paternik Hren, ravnateljica OŠ Kantrida u Rijeci.

Prema primjeru za cijelu Hrvatsku, to bi za najmlađe ovako moglo izgledati. Obvezni dio nastave ili A1 počinje u osam sati. Učenici imaju pet odmora, do najviše 40 minuta.

Pročitajte i ovo Cjelodnevna nastava, ilustracija - 4 Niz primjedbi Žustra rasprava o cjelodnevnoj nastavi, ministar poručuje: "Djeca nisu u školi od 8 sati ujutro do 5 ili 6 popodne"

U drugom dijelu obveznog programa, u kojem se pišu zadaće ili uči, A2, ostaju do 14 sati. Tek nakon toga ide izborni dio.

Svidjelo se to roditeljima i učiteljima iz osječke škole Augusta Šenoe, koji su već poslali prijavu u Ministarstvo.

"Imamo razmišljanje da je to nužan korak, ne samo u našoj školi nego na razini RH kako bi se standard i kvaliteta odgoja i obrazovanja podigli na bolju razinu", rekao je Vedran Čerina, ravnatelj OŠ August Šenoa u Osijeku.

Rok za prijavu prvih eksperimentalnih škola trebao je biti 28. travnja. 50 potrebnih prijava još nije stiglo, pa se i rok produžio.

"S obzirom na to da smo sad radili ove izmjene, dat ćemo šanse još jedanput da škole pogledaju", rekao je jučer Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja (HDZ).

Gledati mogu samo škole koje rade u jednoj smjeni. Rok im je produžen još sedam dana. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene