Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MANJE OBVEZA

Kritike urodile plodom? Ministar Fuchs za Dnevnik Nove TV otkriva novosti oko cjelodnevne nastave

Aktualno Galerija Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Foto: DNEVNIK.hr Cjelodnevna nastava - 1 Cjelodnevna nastava - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cjelodnevna nastava - 3 Cjelodnevna nastava - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cjelodnevna nastava - 4 Cjelodnevna nastava - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Luka Žužul, Osnovna škola Galerija 1/8 >>
Ne prestaju rasprave oko cjelodnevne nastave - hoće li djeca od jutra do mraka biti u školi i koliko će sati informatike imati. Nakon što su pročitali gotovo 3.000 komentara u javnoj raspravi, ministar Fuchs za Dnevnike Nove TV otkrio je da će učenici ipak imati nešto manje obaveza, a kakve će to obveze biti donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Martina Bolšec Oblak.

Sat vremena kraće za obvezni dio cjelodnevne nastave. Nakon provedene javne rasprave ministar Fuchs pojasnio je za Dnevnik Nove TV što će sve donijeti cjelodnevna nastava. 

"Promjena konkretno je da će sva djeca biti više manje obavezna biti u školi do 14 sati, znate da je prije bilo 15, a nikad nije bila intencija da budu do 17 sati", rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Neki i kraće, ako škola primjerice skrati odmor od 40 minuta. Nakon toga slijedi izborni dio, poput sportskih ili glazbenih aktivnosti.

"Učinilo se sve da bude nešto manje obaveza za djecu i nastavnike, a da model i koncepcija cjelodnevne škole bude ista", dodao je Fuchs.

Pročitajte i ovo Cjelodnevna nastava, ilustracija - 4 Niz primjedbi Žustra rasprava o cjelodnevnoj nastavi, ministar poručuje: "Djeca nisu u školi od 8 sati ujutro do 5 ili 6 popodne"

Dok su se roditelji zabrinuli kada će viđati svoju djecu, učitelji informatike pobunili su se zbog nove satnice svog predmeta. Kažu da je jedan školski sat premalo, kaže reporterka Dnevnika Nove TV, Martina Bolšec Oblak.

"Nadam se da će uvažiti peticiju koja je potpisana za informatiku gdje već sad imamo oko 3300 potpisa i da će izmijeniti odluku koju su donijeli u reformi", poručila je Mirena Maljković, učiteljica i mentorica informatike.

Prema toj peticiji, informatika postaje obvezan predmet od prvog do osmog razreda.

"Informatika ostaje kako je bila, ako idemo jedno po jedno, neće nam biti dovoljno vremena", kaže ministar. 

Škole koje žele sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi, odnosno njih 50, rok za prijavu imaju do kraja travnja. Dozvolu za takvu nastavu već je zatražila škola u Krivodolu.

"Pristupili smo glasovanju, većina učitelja je glasovala za pristup eksperimentalnoj školi, bilo je i onih koji nisu bili za, što je razumljivo iz straha nepoznavanja materije jer je priča kompleksna i na kraju je održan i školski odbor koji je jednoglasno usvojio odluku", rekao je Luka Žužul iz osnovne škole Tin Ujević u Krivodolu.

Pročitajte i ovo Cjelodnevna nastava - 2 Stigle žestoke kritike Bura zbog uvođenja cjelodnevne nastave: "Ne želim dijete prepustiti sustavu"

U Zagrebu to ne ide tako brzo.  

"Što se tiče zagrebačke škole javila se samo jedna, ali nekoliko je najavilo da će se javiti. Mi načelno podržavamo projekt jednosmjenske nastave, a time i cjelodnevne, ali ima tu još dosta neodgovorenih pitanja", zaključio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Dio tih pitanja biti će jasniji u ponedjelja kada Ministarstvo planira objaviti cijeli plan za cjelodnevnu nastavu, izmijenjen nakon burne javne rasprave.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene