Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za opstanak

Suvlasnici najstarijeg hrvatskog šoping-centra žale se na konstantnu nebrigu

Trideset godina nakon izgradnje prvi zagrebački šoping-centar danas se pretvara u mjesto na kojem vladaju netransparentne, neetične i nepravedne poslovne prakse koje već godinama oštećuju i tegobno tlače prve hrvatske poduzetnike, poručili su iz Udruge Glas poduzetnika.

"Tišti nas što imamo enormne troškove održavanja, najskuplje u državi po metru kvadratnom, od 12, 15 pa do 25 eura. Što godišnje uprihodimo 10 milijuna kuna i što naša imovina propada. Teško nam je jer mi samo želimo raditi, mi centar nećemo zatvoriti, i ne damo više da se prema nama na ovaj način tretira", poručuje suvlasnica Božica Marić Kopitović.

Bez obzira na visoke troškove, suvlasnici ističu konstantnu nebrigu.

"Najvećim dijelom to što je centar zapušten, devastiran, ne održava se dovoljno čistoća, ne brine se, ljeti nema dovoljno zraka, nema klima, nekad radi, nekad ne radi, najčešće ne, jedostavno imam osjećaj da to netko namjerno sabotira da bi umanjio vrijednost lokala i da bi se na neki način okoristio time", smatra Boris Komina.

Pričuva je kamen spoticanja. Zbog nje prostor je teško i iznajmiti.

"Po meni uopće nema isplativosti zato što je pričuva tri puta veća nego najamnina po kvadratu. Tako da bi ko bi god iznajmio neće iznajmiti jer plaća veliku pričuvu", kaže suvlasnik Juraj Đaković.

Odvjetnica suvlasnika ističe da problem odlazi 30 godina u natrag. Upravitelj, napominje ne dostavlja račune.

"Nikada nisu dobili račune temeljem kojih im se obračunava zajednička pričuva i troškovi održavanja centra. Ti troškovi su najveći odnosno najskuplji u državi", kaže odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš i dodaje: "Elaborat o etažiranju isprave temeljem koje su upisani poslovni prostori, isprave temeljem kojih je utvrđeno i određeno zajedničko vlasništvo predmetnog poslovnog prostora, suvlasnicima nije omogućeno da imaju uvid u iste".

Importanne centar oglasio se pripoćenjem. Ističu kako je riječ o neargumentiranim i netočnim istupima suvlasnika: "Višemilijunska vrijednost investicije u obnovu, odgađa se isključivo zbog opstrukcije manjeg dijela suvlasnika (čiji je udio u ukupnoj kvadraturi manji od 13%) i to u cilju izbjegavanja plaćanja zajedničkih troškova. Naime, dugovanje manjeg dijela suvlasnika za troškove zajedničkog održavanja nagomilano je u međuvremenu do iznosa od 900.000 eura".

Suvlasnici pak ističu, kako o najavljenim investicijama ništa ne znaju.

Pokrenuti sudski postupci

Suvlasnici Importanne Centra, točnije vlasnici 153 lokala odlučili su stati na kraj odgovornima za dugogodišnje obezvređivanje njihove imovine.

"U dobroj smo namjeri, kao prvi hrvatski poduzetnici, kupili od Ćirila Zovka i navedene tvrtke Importanne d.o.o. poslovne prostore u Importanne Centru, za koje plaćamo najskuplje održavanje u Republici Hrvatskoj punih 30 godina, a da nam nikada nisu na uvid dali niti jedan jedini račun na temelju kojih nas prekomjerno i tegobno zadužuju čitav niz godina. Ista imovina, najskuplje plaćena ikad u RH po m2, sustavno je devastirana, neodržavana i obezvrijeđena!" izjavljuju vlasnici lokala i suvlasnici Importanne Centra.

Budući da vlasnici poslovnih prostora i suvlasnici Importanne Centra svih proteklih godina nikada nisu dobili tražene odgovore od navedenih tvrtki i odgovornih osoba, smatramo nužnim obavijestiti kompletnu hrvatsku javnost u osnovanu sumnju na niz nezakonitih postupanja i proizvoljan način jednostranog upravljanja te obezvređivanja imovine poduzetnika, na koju imaju prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske, a sve zbog krajnjeg cilja - otkupa te iste imovine za što manji financijski iznos uz što veći financijski dobitak.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Sudar kod Rijeke Oglasili se vlasnici vlaka koji se sudario kod Rijeke: Mole za jedno

Grad Zagreb, koji je također vlasnik poslovnih prostora i suvlasnik Importanne Centra, u sudskom je sporu zbog istog prekomjernog zaduživanja i terećenja od tvrtke Importanne d.o.o. i Importanne Centar d.o.o.

Vjerujemo da sada razaznajete da poduzetnici iz Importanne Centra koji uz navedene žive i posluju već 30 godina, imaju zaista mnogo toga reći. "Mi suvlasnici i prvi hrvatski mali poduzetnici osnovano sumnjamo kako smo zakinuti zbog nepodmirivanja obveze plaćanja troškova održavanja i pričuve od navedene tvrtke Importanne d.o.o., kao i čitavog niza ostalih kaznenih djela.

Smatramo da je nedopustivo ovakvo ponašanje i netransparentnost prema malim poduzetnicima koji se bore za opstanak u svojim poslovnim prostorima. Stoga zahtijevamo i pozivamo Ministarstvo financija RH, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, te Ministarstvo pravosuđa RH na što hitnija postupanja spram svih navedenih odgovornih osoba i svih njihovih povezanih društava.

Pročitajte i ovo Marin Strmota, demograf Marin Strmota Demograf o novim demografskim mjerama, predložio tri svoje: "Ne vidim tu neki smisao"

Protiv odgovornih osoba tvrtke Importanne d.o.o. i Importanne Centar d.o.o. pokrenuti su sudski postupci od strane svih suvlasnika, te je uz navedeno predana kaznena prijava Županijskom Državnom odvjetništvu u Zagrebu, zbog osnovane sumnje na počinjenje čitavog niza kaznenih djela", izjavljuju vlasnici lokala i suvlasnici Importanne Centra.

Ovo nije samo sukob između poduzetnika i uprave već i prikaz stanja države u kojoj vladaju nepravedne i nezakonite prakse koje dugi niz godina guše hrvatskog poduzetnika. Sve spomenute institucije pozivamo na odgovornost i na temeljitu istragu kako bi se konačno osigurala zaštita prava malih poduzetnika i spriječila daljnja devastacija njihova poslovanja, kao i gradskog proračuna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene