Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve po starom

Pitali smo Europsku komisiju i Ministarstvo prometa kada se ukida sezonsko računanje vremena: "Institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati, ali i mnogi drugi stanovnici Europske unije uskoro će pomaknuti vrijeme za jedan sat unatrag. Iako je bilo govora o ukidanju sezonskog računanja vremena, čini se kako do daljnjeg to pitanje nije uopće na stolu...

U nedjelju, 31. listopada počinje zimsko računanje vremena, još jedno u nizu. Europski parlament još je 2018. godine raspravljao o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena. Naposljetku, rezolucija kojom se  predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u Europskoj uniji je usvojena, a prihvatila ju je i Europska komisija. No, iako je odluka prihvaćena - nikada nije usvojena.

"Odluka je sada na državama članicama"

Poslali smo upit Europskoj komisiji do kada će zemlje članice trebati dvaput godišnje pomicati sat.

"Komisija je predložila prekid sezonskih promjena sata u rujnu 2018. Prijedlog je slijedio zahtjeve građana i država članica, rezoluciju Europskog parlamenta, brojne provedene studije, kao i javno savjetovanje.

Nakon procjene postojećeg aranžmana o promjenama sezonskih sati, Komisija je zaključila da, iako izbjegavaju fragmentaciju, da je najbolje da države članice same odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U ožujku 2019. Europski parlament podržao je prijedlog Komisije iz rujna 2018. o okončanju sezonskih promjena sata. Odluka je sada na državama članicama i one trebaju pronaći zajednički stav o tome", odgovorili su.

Rad na Direktivi je zamrznut

Poslali smo upit i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u kojoj je fazi odluka Hrvatske po tom pitanju. U prošloj godini nije bilo rasprave o zakonodavnom prijedlogu vezanom uz ukidanje pomicanja sata na razini EU, objasnili su. Nadalje, svaka država članica mora najmanje šest mjeseci prije primjene odluke obavijestiti o tome Komisiju.

Kada se vodila rasprava 2018. godine države članice su istaknule da treba primijeniti usklađeni pristup da se izbjegne fragmentacija i neujednačenost vremenskih zona na području Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mehanizam oporavka Najveća pojedinačna uplata: Europska komisija uplatila predujam od 818,4 milijuna eura

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na instagramu Čiji je ono Tesla? Europska komisija proglasila ga srpskim znanstvenikom. Brzo se ispravili

Iz Ministarstva kažu da je Komisija otežala situaciju jer "nije popratila izradu prijedloga standardnom procjenom učinka". Pravna služba Vijeća analizirala je prijedlog i utvrdila da Komisija nije poštovala jedno od glavnih načela za donošenje propisa. 

"Rad na Direktivi od tada je zamrznut, te nije izgledno da će biti nastavljen, posebno uzimajući u obzir da se ovaj prijedlog nigdje ne spominje u novom radnom programu Europske komisije, pa se iz ovog dokumenta može zaključiti da i ova institucija više navedeni prijedlog ne vidi kao jedan od prioriteta. U međuvremenu su prioritet za raspravu na EU razini dobile kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 virusa te odgovor EU na klimatsku krizu", objasnili su iz Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene