Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pazite na sebe!

Kratki vodič za bicikliste: Kako biti što sigurniji u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih tjedana svjedočimo stravičnim prometnim nesrećama u kojima su glavne žrtve biciklisti. Iako u većem dijelu Hrvatske ne postoji ispravna prometna infrstruktura za bicikliste, na vozačima ovog prometnog sredstva je odgovornost da se zaštite, a postoji i obvezna oprema koju moraju imati kako bi bili što vidljiviji i zaštitili sebe i ostale sudionike u prometu. Pitali smo zagrebačku udrugu Sindikat biciklista koja se već 10 godina zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikala u Hrvatskoj kako se biciklisti mogu najbolje zaštititi u prometu.

Tragedija na Zagrebačkoj aveniji koja se dogodila 20. lipnja u kojoj su poginuli biciklist (68) i motociklist (24) potresla je mnoge, a građani su se tog dana spontano okupili na mjestu nesreće i palili svijeće. Policija je utvrdila da je biciklist prelazio cestu dok mu je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad'' Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje

U petak 2. srpnja oko 21:45 pijani vozač automobila (35) kod Varaždina je naletio na 14-godišnjaka na biciklu koji nije imao reflektirajući prsluk niti svjetla na biciklu. Dječak je teško ozlijeđen.

Biciklisti su izloženi u prometu i trebali bi poduzeti sve kako bi zaštitili sebe, ali i ostale sudionike prometa. Donosimo vam kratki vodič kako biti što sigurniji na cesti ako vam je omiljeno prijevozno sredstvo bicikl.

1. Prvenstveno treba izbjegavati neodgovorno ponašanje kao što je divljanje po nogostupu i ugrožavanje pješaka, vožnja bez svjetala, kroz crveno svjetlo, na čudnim putanjama i ostala rizične i neodgovorne radnje.

2. Prema zakonu biciklist od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Ako nemate ispravna svjetla na biciklu možete dobiti kaznu od 500 kuna.

3. Biciklist koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom (izmjena zakona NN 108/2017). Osim što će neoznačeni biciklisti prije stradati u prometu jer neće biti vidljivi drugim vozačima, za to mogu platiti i kaznu od 300 kuna.

4. Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju nositi i kacigu za glavu ako se voze po cesti. Osim što će vam sačuvati glavu, nošenje kacige sačuvat će vam i 300 kuna koje bi mogli dati za kaznu.

5. Vozači bicikla dužni su voziti se biciklističkom stazom ili trakom, ako one postoje, a ako ih nema trebaju voziti što bliže desnom rubu ceste. Ako je više vozača u skupini, trebaju ići jedan iza drugoga.

6. Nemojte voziti brzim cestama. Zakonom je zabranjeno biciklistima voziti po autoputu, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila. Kazna za prekršitelje je 500 kuna.

7. Kao što ne bi smjeli sjesti za volan auta ako ste pod utjecajem alkohola, pijani ne smijete voziti niti bicikl. Kazna je također 500 kuna.

8. Nemojte koristiti mobitel u vožnji. Smijete telefonirati ili slušati audio ako imate slušalice, no ni to nije preporučljivo jer oduzima pažnju.

Promet biciklom propisan je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Ako vas zanima više kako propisno voziti bicikl po neispravnoj infrastrukturi posjetite stranice Sindikata biciklista.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene