Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Počeo jutros u 06:00

Štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu, štete 200.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova otkazao je sudjelovanje u današnjem štrajku upozorenja u Croatia Airlinesu, ali ostala tri sindikata su u 24-satnom štrajku koji je počeo jutros u 6 sati.

SKOZ je kasno sinoć izvijestio Croatia Airlines da zbog formalnog propusta otkazuje današnji štrajk upozorenja, priopćeno je iz Croatia Airlinesa. Taj otkaz ne umanjuje izravne i neizravne štete Croatia Airlinesu jer je kompanija bila prisiljena otkazati 30 planiranih letova, zbog čega oko 1.040 putnika predbilježenih za današnje letove neće stići do svojih odredišta, kaže se u priopćenju nacionalnog zračnog prijevoznika.

Dodaje se da će Croatia Airlines samo danas zbog štrajka pretrpjeti izravne štete od oko 200.000 eura, a neizravne će biti mnogo veće. Pritom se napominje da je u tijeku jedan od najvažnijih turističkih sajmova u Europi, berlinski ITB, na kojem se potpisuje najveći dio ugovora za ovogodišnju turističku sezonu te da će štrajk uzrokovati posljedice za domaći turizam i općenito za ugled Hrvatske kao turističke zemlje.

Nakon SKOZ-ova otkaza, u 24-satnom štrajku upozorenja formalno su tri sindikata - Hrvatski sindikat prometnih pilota, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske i Novi sindikat, no čelnik Novog sindikata Mario Iveković rekao je Hini da i članovi SKOZ-a - stjuardese i stjuardi, zapravo štrajkaju zajedno sa svojim kolegama jer su letovi na kojima su trebali raditi i tako otkazani.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

>> Sutra štrajk u Croatia Airlinesu, doznajte koji su letovi otkazani

Upitan za razloge odustanka SKOZ-a, rekao je da je riječ o proceduralnom propustu koji bi poslodavac mogao iskoristiti da je SKOZ u štrajku, ali nije želio objasniti o čemu se točno radi. Komentirajući tvrdnje uprave Croatia Airlinesa o šteti koju štrajk nanosi hrvatskom turizmu, Iveković je rekao da je uprava odgovorna za štrajk, pa i za eventualnu štetu.

Štrajk u Croatia Airlinesu počeo je jutros u šest sati, a po navodima sindikata razlog je odbijanje uprave da prihvati zahtjeve sindikata tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Uprava pak tvrdi da su zahtjevi sindikata neprihvatljivi.

Predstavnici koordinacije sindikata Croatia Airlinesa navode da su upravi iznijeli minimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. ožujka. Zatražili su i ukidanje odluka koje po njihovom mišljenju utječu na sigurnost letova i prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija. Među zahtjevima sindikata su i sređivanje sustava napredovanja unutar tvrtke.

Uprava Croatia Airlinesa pak ističe da bi prihvaćanje sindikalnih zahtjeva kompaniju u 2012. stajalo gotovo 18 milijuna kuna, dok bi se u 2013. taj iznos popeo na 22,5 milijuna kuna. U kontekstu trenutnog gospodarskog stanja, općenitog stanja u civilnom zrakoplovstvu i važećih prava radnika, te zahtjeve nije moguće ispuniti jer su u suprotnosti s planom sanacije kompanije, navode iz uprave Croatia Airlinesa.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene