Na granici Hrvatske i Slovenije - gužve. Tisuće Hrvata krenule su na zimovanje put europskih skijališta, a kolone su tijekom dana bile duge i nekoliko kilometara. I večeras se na graničnim prijelazima čeka od jednog do dva sata.


Na graničnom prijelazu Bregana kilometarska kolona. Sa skijama na krovovima automobila, tisuće Hrvata krenule su put europskih skijališta.

Vezani članci Procvjetale biljke Stižu promjene za Gorane: Prije dvije godine skidali su snijeg s krovova, a danas u Gorskom kotaru cvatu jaglaci i visibabe Slika nije dostupna Čak 400 tisuća građana će i ove godine na skijanje u inozemstvo

Na slovenskom skijalištu Krvavec staze su uređene i već se naveliko uživa u suncu i snijegu. Hrvatski građani Sloveniju biraju uglavnom za kraće skijaške izlete. Najviše idu u Austriju i Italiju, a zatim Francusku.

'Do kraja sezone očekujemo nekih 30 posto rasta. Sezona je počela jako rano, taj hrvatski skijaški tjedan smo rasprodali prije dosta vremena odnosno većinu kapaciteta', rekla je Nikolina Frklić iz turističke agencije.

Ove sezone agencije prvi put nude i aranžmane za zagrebačko Sljeme gdje snježni topovi rade punom parom na pripremi staze. Na stazi su zasad samo mali i veliki borderi koji su jedva dočekali barem malo isprobati svoje daske.

'Uz ovaj snijeg koji dolazi danas mislim da ćemo sljedeći tjedan bit spremni za građane za skijanje', rekao je Igor Žiljak, voditelj skijaške staze. Zbog školskih praznika većina je krenula ovaj vikend, oni koji na skijanje mogu tjedan kasnije proći će jeftinije jer cijene padaju i do 30 posto.

Koliko stoji skijanje?

Od turističih agencija doznajemo koliko stoji prosječan sedmodnevni skijaški aranžman u Austriji.

Za primjer smo uzeli jeftiniju varijantu u kojoj smještaj u apartmanu za četiri osobe stoji 1.000 kuna po osobi. Cijena prosječne ski karte za tjedan dana je 1.750 kuna. Ako će na skijanje, kako se procjenjuje 200 tisuća Hrvata, oni će po ovim cijenama, samo na smještaj i ski karte izvan Hrvatske potrošiti ugrubo, 550 milijuna kuna.

Tome, naravno, još treba dodati ono što će popiti i pojesti na skijalištima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook