Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo tiskanje

Podaci o izbornim listićima koje sigurno niste znali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tri tjedna prije parlamentarnih izbora počelo je tiskanje izbornih listića. Narodne novine u kojima se listići tiskaju posjetio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan. Tamo je razgovarao s članom Državnog izbornog povjerenstva, Slavenom Hojskim.

Koliko će ih biti otisnuto listića za izbore?

Bit će ih tiskano oko 4 milijuna i 400 tisuća od 1. do 11. izborne jedinice, a u 12. gdje su nacionalne manjine imamo negdje oko 400 tisuća glasačkih listića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastavljanje nove vlade SDP-ovac čestitao pa poručio: 'Treba biti iskren...' Slika nije dostupna Poziv biračima Stožer za obranu hrvatskog Vukovara o tome za koga ne glasovati

Koliko će tona papira biti potrošeno za tiskanje glasačkih listića?

Glasački listići od 1. do 11. izborne jedinice su nekakvih sto tona. Naravno morate znati da to nije cjelokupni izborni materijal. Imamo i zapisnike, oglase, druge obrasce, sigurnosne naljepnice. Sve skupa oko 120 tona papira.

Kada glasački listići kreću u distribuciju?

Za ove listiće i ovu količinu listića treba nam oko 15 radnih dana da se tiskaju. Ono što nam je najhitnije je odlazak listića u 11. izbornu jedinicu, znači diljem svih kontinenata. To bi trebalo krenuti 29. kolovoza, znači najudaljenije destinacije, Australija, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, a onda bi početkom rujna krenula distribucija prema gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima i izbornim povjerenstvima izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Jesu li listići pod nekakvim posebnim osiguranjem, odnosno je li ih moguće na bilo koji način krivotvoriti?

Tu građani mogu biti sigurni. Glasački listići se čuvaju pod posebnim video nadzorom, posebna zaštitarska služba, kao što i zakon kaže tiskaju se u državnoj tiskari, u Narodnim novinama, a sve to izravno nadzire Državno izborno povjerenstvo.

Kako se listići dostavljaju u daljene zemlje, primjerice Australiju?

U daleke zemlje ima poseban način dostave. Ide preko uobičajenih distribucija kako smo imali i prošle godine, preko posebnih operatera i onda dolaze u naša veleposlanstva gdje se također čuvaju pod posebnim nadzorom do samog dana izbora, 10. rujna, jer u inozemstvu sve počinje dan ranije.

I ove godine listići su povećanog formata. Je li bilo problema kod građana, kakva su iskustva, kako reagiraju kada u ruke dobiju ovako veliki glasački listić?

Ovo su već četvrti izbori na kojima je listić odnosno bolje reći list ovako velik, 43 puta 63 centimetra, imali smo dva puta izbore za Europski parlament i prošle godine izbore za Hrvatski sabor. Prema tome građanima, odnosno biračima mogu reći da će listić biti potpuno isti kao prošle godine. Dobro su ga primili, nije bilo nikakvih problema. Svladali su ne samo glasovanje nego i preferencijsko glasovanje. Mislim da neće biti problemam na izborima u rujnu.

Koliko će građane stajati tiskanje svih glasačkih listića?

Veći listić za od 1. do 11. izborne jedinice košta 81 lipu, manji A4 formata za 12. izbornu jedinicu koštaju 17 lipa.

Ukupno?

Sveukupno, sa svim izbornim materijalima, ne samo listićima nego sve ono što sam prije nabrojao bit će nešto preko 5 milijuna kuna.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene