Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beč: Počelo ročište o Zagorcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tročlano Žalbeno vijeće Visokog zemaljskog suda počelo je u utorak u Beču ročište na kojem bi trebalo donijeti odluku o mogućem izručenju umirovljenog generala Vladimira Zagorca, kojeg Hrvatska traži zbog zlouporabe položaja i optužuje ga da je oštetio državu za pet milijuna američkih dolara.

Na ročište Zagorec je došao u pratnji svog novog austrijskog
odvjetnika Guenthera Gahleitnera. Tročlanim sudbenim vijećem Visokog zemaljskog suda u Beču predsjedava Leopold Veigl. 

Pročitajte i ovo Žena sa snimke traje potraga Veliki preokret! Javila se žena sa snimke: "To je moje dijete, u paklu sam od nedjelje" Slika nije dostupna Beč je pažljiviji Austrija donijela odluku koja se odnosi na sve građane, Italija promijenila uvjete za ulazak u zemlju

Nakon što je prvostupanjski sud u Beču krajem srpnja prihvatio zahtjev Hrvatske i odobrio izručenje, Zagorčevi austrijski odvjetnici uložili su žalbu na tu odluku o kojoj je trebala odlučivati drgustupanjska instanca Visokog zemaljskog suda prije 14 dana, ali je ročište, na zamolbu
obrane zbog Zagorčeve bolesti, bilo odgođeno i zakazano za danas.

Potvrdi li drugostupanjska instanca Visokog zemaljskog suda odluku Zemaljskog suda, obrana će uložiti žalbu Vrhovnom sudu za povredu ljudskih prava, najavio je Zagorčev novi, treći po redu, austrijski odvjetnik Guenther Gahleitner.

Umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji već sedam godina živi u Austriji, uhićen je u Beču u ožujku na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe, a sumnjiči ga se za zloupotrabu položaja i ovlasti. 

Hrvatska optužuje Zagorca da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara. Nakon saslušanja u Zemaljskom sudu u Beču sredinom ožujka pušten je iz pritvora uz milijun eura jamčevine i protivi se izručenju Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene