S obilnim kišama stiglo je i hladno vrijeme. U Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću toplane su počele uključivati grijanje za oko 126 tisuća korisnika. Duga je sezona grijanja pred nama, a drvo je i ove godine najjeftiniji energent.


S kišom je stigla i sezona grijanja. Prvi su grijanje već u srijedu dobili učenici osječke osnovne škole Jagode Truhelke.

Vezani članci Plin - 3 Stručnjaci upozoravaju: Europa bi se mogla suočiti s nestašicom plina. Hoće li problemi zahvatiti i Hrvatsku? Slika nije dostupna Zima je pred vratima: Otkrivamo koji je najisplativiji način grijanja

"Zaista je pohvalno što se promptno reagiralo na ovu temperaturu i pustilo grijanje", smatra ravnatelj Franjo Vukelić. Škole su među prioritetnimm potrošačima.

"Puštanje grijanja ide prvo prioritetnim skupinama potrošača. Dječji vrtići, škole, fakulteti, starački i studentski domovi, učenički domovi, a kasnije svim ostalim potrošačima", govori Ivica Mihaljević, direktor HEP-toplinarstva Osijek.

U sustavu je HEP-TOPLINARSTVA 126 tisuća korisnika koji na godinu potroše 1,5 milijun MWh toplinske energije. Na temelju primjera jednog prosječnog stana od 60 kvadrata na kojem je instalirana prosječna toplinska snaga za taj stan od 9 kilovata, tu je negdje potrošnja takvog stana oko 10 tisuća kilovatsati u sezoni grijanja. Prevedeno u kune, tri i pol tisuće. Toliko u sezoni potroši i Davor Lučić iz Bilja koji se grije na drva.

"U biti, sezona grijanja prošle je godine bila 3500 do 3750 kuna ovisno o kvadraturi kuće i peći koju imate. Ovisi i o drvetu s kojim se grijete. Jedno 12 do 13 metara bilo je potrebno za prošlu sezonu", kaže Davor Lučić.

Dvostruko više na grijanje troši Davorova susjeda Jasmina. Ona svoju kuću grije na plin koji joj se dovozi u cisternama.

"Dvije do tri cisterne. Nekih 8 tisuća kuna. Ali to je uključeno sve. Kuhanje, kupanje, grijanje", kaže Jasmina Jakovac.

Drva su još uvijek najjeftiniji energent. No, oko njih je i najviše posla.

"Kažu svi da su jeftinija drva. Ali mi imamo malu djecu. Ne možemo ih ostaviti da lože sami i zbog toga imamo takvo grijanje", napominje Jasmina.

"Čovjek kad uzima drva, ne računa svoj rad. Unošenje, cijepanje, pepeo, čišćenje peći i svega ostalog. Gdje je plin, ajmo reć u tom slučaju puno zgodniji", smatra Davor.

Zgodniji sve dok računi ne stignu na naplatu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju